Home Stiri medicale Guvernul a aprobat organizarea unui nou concurs de rezidentiat. Sesiunea va avea loc in mai

Guvernul a aprobat organizarea unui nou concurs de rezidentiat. Sesiunea va avea loc in mai

27 Martie 2012 14:51
REPERE DIN STIRE
  • Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului.
  • Concursul de rezidentiat anuntat pentru luma martie va avea loc pana la urma in luna mai
  • 431 locuri si posturi ramase neocupate
  • Dr. Ladislau Ritli: "Aproximativ 40%, din posturile scoase la concurs au ramas neocupate"
Guvernul a aprobat organizarea unui nou concurs de rezidentiat. Sesiunea va avea loc in mai
FOTO: PaginaMedicala.ro

Guvernul Romaniei, la cererea Ministerului Sanatatii, a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Cu alte cuvinte, concursul de rezidentiat anuntat pentru luna martie, amanat si abandonat, va avea loc pana la urma in luna mai.

"Inca de la inceputul acestui an am avut in vedere organizarea unei sesiuni extraordinare de concurs deoarece, in sesiunea din noiembrie 2011, un procent important, aproximativ 40%, din posturile scoase la concurs au ramas neocupate. Acest fapt constituie o situatie de exceptie si poate duce la o accentuare a deficitului de medici specialisti cu care se confrunta reteaua de asistenta medicala. Astazi, am aprobat cadrul juridic care permite organizarea unui nou concurs si estimam ca vom putea organiza aceasta sesiune la jumatatea lunii mai", a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii la finalul sedintei de Guvern.

Concursul se va desfasura numai in Centrul Universitar Bucuresti.
In ceea ce priveste inscrierile, deocamdata reprezentantii Ministerului nu au anuntat pana cand vor putea fi facute. Cu toate acestea, se specifica faptul ca inscrierile pentru rezidentiatul pe loc se vor face la directiile de sanatate publica, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, iar cele pentru rezidentiatul pe post - la directia de sanatate publica a judetului pentru care tinerii medici doresc sa concureze.

431 locuri si posturi ramase neocupate

In urma sesiunii din noiembrie 2011, dupa repartitia candidatilor promovati in concursul de rezidentiat, au ramas neocupate 431 de locuri si posturi de medic rezident. Dintre acestea, 333 de posturi sunt in unitati sanitare care inregistreaza deficit de medici specialisti.

Cele mai multe locuri/posturi ramase neocupate se inregistreaza in specialitatile: Medicina de urgenta (117 posturi in unitati de primiri urgente), Medicina de familie (40 de locuri si 59 de posturi in serviciile de Ambulanta), Neonatologie (28 de posturi), ATI (18 posturi) si Pediatrie (12 posturi).

Reamintim ca tinerii medici care au promovat concursul de rezidentiat din 20 moiembrie, insa nu au prins loc sau post, nu au fost de acord cu organizarea unui nou concurs si au organizat chiar si un protest in fata sediului Ministerului Sanatatii. Din pacate, ei nu au reusit sa-i induplece pe reprezentantii Ministerului.

Ulterior, odata cu schimbarea Guvernului, concusul programat pentru data de 25 martie a fost amanat deoarece ordonanta de guvern trebuia aprobata si de noul cabinet Mihai-Razvan Ungureanu. La scurt timp, reprezentantii Ministerului au anuntat ca aceasta sesiune extraordinara a rezidentiatului nu va mai avea loc deloc si iata, acum, un nou anunta cum ca ramane in picioare, fiind organizat in luna mai.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
11920 vizualizari
Adauga comentarii
19 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate