5 Hemoragie de medici in Romania .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Hemoragie de medici in Romania

Hemoragie de medici in Romania

16 Iunie 2011 08:04
REPERE DIN STIRE
  • In ultimii trei ani, 8.900 medici romani au migrat intr-o tara din Europa, SUA sau Emirate
  • Cu 1,9 medici la 1.000 de locuitori, Romania se situeaza sub media europeana de 3,5
  • Accesul la asistenta medicala a devenit extrem de complicat in ultima vreme
  • Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania
Hemoragie de medici in Romania
FOTO: PaginaMedicala.ro

De la intrarea in Uniunea Europeana, in 2007, un mare numar de medici romani au migrat spre tarile occidentale, atrasi de salariile mai bune, scrie ziarul Ouest France, preluat de Agerpres.
"De la inceputul anului am pierdut un pneumolog si trei generalisti", spune Mihaela Vlada, directoarea Directiei de Sanatate Publica Vaslui, departament defavorizat din nord-estul Romaniei. Din ce in ce mai multi medici pleaca din aceasta zona care se confrunta cu o criza de personal medical. in ianuarie, trei comune din Vaslui si cei 7.000 de locuitori au ramas fara dispensar, deoarece medicul a plecat.

Plecarea medicilor romani devine un adevarat exod. Potrivit unui recent sondaj, 60 % dintre cei 41.000 de medici se gandesc sa plece din tara.

Si marile orase sunt afectate. Tot mai multi medici din mediul urban viseaza la un salariu mai mare si la conditii mai bune de munca. Fata de cei 250 de euro cat castiga in medie, de exemplu, un generalist, in Franta ar primi de zece ori mai mult. Iar Franta are mare nevoie de cadre medicale. De exemplu, in Normandia de Jos, o treime dintre medici sunt formati in afara Frantei. Un medic din doi este originar din Romania, un sfert din Maghreb. in Bretania, jumatate din cei inscrisi recent in Ordinul Medicilor provin din afara, iar dintre acestia, 57% sunt romani.

In ultimii trei ani, 8.900 medici romani au migrat intr-o tara din Europa, SUA sau Emirate. "Fenomenul ii vizeaza mai ales pe specialisti, unde aveam deja o penurie de cadre, precum cardiologii sau chirurgii", explica Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Numarul noilor absolventi nu compenseaza hemoragia cauzata de plecarea medicilor. Cu 1,9 medici la 1.000 de locuitori, Romania se situeaza sub media europeana de 3,5. Accesul la asistenta medicala a devenit extrem de complicat in ultima vreme. De exemplu, la Alexandria, spitalul nu mai face mamografii de cand ultimul medic specialist a plecat in Franta.
Acest exod afecteaza un intreg sistem de sanatate care era deja bolnav.

"Nu putem impiedica acest fenomen", recunostea la inceputul anului ministrul sanatatii, Attila Cseke, potrivit caruia 4.000 de medici si infirmiere au depus cerere de recunoastere a diplomei in strainatate.

O treime dintre medicii francezi au studiat in Romania

Foarte multi dintre medicii tineri inregistrati in Franta in 2010 provin din Romania, conform unui raport al Consiliului national al ordinului medicilor (CNOM), dat publicitatii de site-ul estrepublicain.fr.
Circa 67% dintre medicii tineri care se stabilesc in departamentul Meuse provin din Romania, conform aceluiasi raport.

De altfel, numarul medicilor de pe teritoriul Frantei care si-a facut studiile in strainatate creste an de an. in regiunea Lorraine, din care face parte departamentul Meuse, 33% din medicii nou-veniti si-au facut studiile in strainatate, iar dintre ei nu mai putin de 50% sunt din Romania.
Alte regiuni in care romanii reprezinta un procent mare dintre medicii nou inregistrati care si-au facut studiile in strainatate sunt Poitou-Charentes (65% romani), Basse Normandie (50%), Franche-Comte si Aquitaine (44%), Champagne-Ardenne si Alsacia (40%), Midi-Pyrineees (38%), Picardie, Rhone-Alpes si Auvergne (33%).
in unele departamente numarul medicilor straini tineri sau inregistrati anul trecut este foarte mare. De exemplu, in Loir-et-Cher, din regiunea Centru, exista 71% de medici noi care si-au facut studiile in strainatate si nu mai putin de 60% dintre ei in Romania.
In medie, un sfert dintre medicii inscrisi in 2010 si-au obtinut diploma in afara Frantei, iar o treime dintre acestia si-au facut studiile in Romania. Potrivit sursei citate, un numar semnificativ de medici tineri se stabilesc in zone rurale "contrar ideii ca ar fi reticenti sa profeseze in zona rurala", noteaza CNOM, preluat de Agerpres.
Cu o medie nationala de 306,7 medici la 100.000 de locuitori la 1 ianuarie 2011 fata de 308,8 cu un an inainte, densitatea medicilor in Franta, desi in usoara scadere, ramane satisfacatoare, noteaza estrepublicain.fr.

Raportul atrage atentia asupra faptului ca in Franta exista mai multi medici care se apropie de pensie decat medici care isi incep activitatea. Practic, daca numarul medicilor care si-au inceput activitatea reprezinta o crestere de 2,5% fata de 2009, numarul celor care ies la pensie, 4.310, a crescut intr-un an cu 11,2%.
Medicul francez are in medie varsta de 51,4 ani, ceea ce lasa sa se intrevada importante retrageri din activitate in urmatorii 15 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro
3347 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs