5 Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, in premiera in Romania .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, in premiera in Romania

Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, in premiera in Romania

19 Martie 2012 12:47
REPERE DIN STIRE
  • Interventie chirurgicala in premiera in Romania
  • Este vorba despre operatia de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero
  • Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini

Specialistii de la un spital privat de obstetrica si ginecologie din Capitala au realizat, in urma ca cateva saptamani, o interventie chirurgicala in premiera in Romania. Este vorba despre operatia de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero.

„Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormala de lichid in cavitatea pleurala a fatului. Lichidul se gaseste intre plamani si peretele toracic, putand fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plamani. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a aparitiei tehnicilor prenatale de diagnostic si, in special, a ecografiei fetale, aceasta afectiune poate fi descoperita din timpul sarcinii, iar in cazuri atent selectionate, poate fi tratata intrauterin”, sustine dr. Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului de Obstretica-Ginecologie Regia Maria din Bucuresti si specialistul care a realizat interventia chirurgicala.

Afectiunea micutului a fost descoperita la o ecografie de rutina, cand mama era in cea de-a 29-a saptamana de sarcina. Medicul curant al pacientei a sfatuit-o pe aceasta sa mearga pentru a doua parere la dr. Rahimian, care a confrimat diagnosticul: acumularea de lichid in plamanii fatului. Cum nu se putea astepta prea mult timp, specialistul a recomandat parintilor chirurgia fetala. Le-a prezentat riscurile si beneficiile interventiei, explicandu-le ca in opinia lui, aceasta varianta este cea mai buna. In cazul in care in plamanii micutului s-ar fi strans o cantitate mare de lichid, plamanii s-ar fi comprimat, iar la nastere copilul ar fi putut prezenta insuficienta respiratorie severa, potential fatala.

Drept urmare, in cea de-a 30-a saptamana de sarcina, medicul Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic. Prin acesta, lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in utero. Micutul luptator s-a nascut sanatos, saptamana trecuta.

Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrica-ginecologie, cu un interes special in medicina materno-fetala. El are o experienta deosebita in supravegherea sarcinii cu risc inalt, respectiv in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor asociate sarcinii si al impactului acestora asupra fatului. De asemenea, are competenta in ecografia obstetricala si ginecologica, chirurgie ginecologica laparoscopica, histeroscopie si medicina materno-fetala.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
2205 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs