Home Stiri medicale Incepe constructia primului Centru de Ingrijire Paliativa din Capitala

Incepe constructia primului Centru de Ingrijire Paliativa din Capitala

11 Noiembrie 2011 12:00
REPERE DIN STIRE
  • Ministrul Sanatatii subliniaza necesitatea serviciilor de ingrijiri paliative
  • In ambulator vor fi acordate aproximativ 8.000 de consultatii
  • Noua unitate va asigura servicii complexe de ingrijiri paliative in regim de internare
Incepe constructia primului Centru de Ingrijire Paliativa din Capitala
FOTO: Hospice Casa Sperantei

In cancerul avansat, cel mai frecvent simptom este oboseala, acuzata de 95% dintre pacienti, urmeaza durerea si lipsa poftei de mancare, intalnite la 80% dintre pacienti. Durerea cronica este comuna pentru pacientii cu cancer, insa progresele farmacologiei moderne au dovedit ca ea poate fi tratata astazi in proportie de peste 95%.

Beneficiarii de ingrijiri paliative nu sunt doar bolnavii de cancer, ci si pacientii geriatrici, cei cu boli neurologice, insuficiente de organ, SIDA, copiii cu malformatii congenitale, precum si cu alte boli cronice care necesita o ingrijire continua sau la care simptomatologia are o evolutie imprevizibila.

In acest context, Hopsice Casa Sperantei, o organizatie neguvernamentala infiintata la Brasov de catre Graham Perolls, a asigurat pana in momentul de fata asistenta medicala, sociala si psihologica unui numar de peste 12.000 de adulti si copii cu prognostic limitat de viata.

Hospice Casa Sperantei este centru de excelenta in Europa de Est, fiind in aceeasi masura un model si un punct de sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de ingrijire paliativa. Toate eforturile depuse de cei implicati au fost recunoscute si apreciate in urma unui studiu international realizat pe 475 de hospice-uri din 28 de tari din Europa Centrala, de Est si din Asia.

In ambulator vor fi acordate aproximativ 8.000 de consultatii

Organizatia a anuntat in cadrul unei conferinte de presa inceperea constructiei primului Centru de Ingrijire Paliativa cu profil clinic si educational din Capitala, constructie ce va demara in anul 2012 in sectorul 2 si va fi finalizata in vara anului 2013.

Noua unitate va asigura servicii complexe de ingrijiri paliative in regim de internare, in ambulator, in centre de zi si la domiciliul pacientilor oncologici. Centrul va avea o capacitate de 30 de paturi, pentru internare continua pe timp limitata si va putea asigura anual aproximativ 700 de internari pentru bolnavii oncologici in stadii avansate.

In plus, anual, in ambulator vor fi acordate aproximativ 8.000 de consultatii in ingrijiri paliative, iar in centrul de zi - peste 5.000.

"Dupa multe eforturi si o campanie sistematica de strangere de fonduri, Casa Sperantei este o investitie strategica in omenire, una dintre cele mai importante investitii britanice in Romania in ultimii 20 de ani. Romania este, la ora actuala, lider in ingrijirile paliative in Europa de Est. Indicatorii demografici arata ca numarul persoanelor care au nevoie de astfel de ingrijiri este in crestere. Sper ca noul centru va da o sansa celor in suferinta. Ma bucur pentru sprijinul venit din partea autoritatilor", a explicat Martin Harris, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Ministrul Sanatatii subliniaza necesitatea serviciilor de ingrijiri paliative

Cu toate acestea, sistemul sanitar romanesc nu ofera bolnavilor aflati in faze terminale ingrijire paliativa, iar bolnavii si familiile acestora sunt complet expusi in fata bolii.

"Nu vorbim de o simpla initiativa, ci de un lucru care trebuie sa se regaseasca in sistemul public de sanatate. Daca toti suntem afectati vorbim de o problema de sanatate publica. In ceea ce ne priveste, am reusit sa aducem o modificare la Legea Sanatatii, astfel incat actul normativ sa includa si serviciile paliative, alaturi de cele de preventie ori de tratament. Este necesara o legislatie care sa ne permita tratamentul durerii", a precizat Malina Dumitrescu, director de relatii publice in cadrul Fundatiei Hospice Casa Sperantei.

Potrivit acesteia, ministrul Sanatatii Ladislau Ritli, a subliniat necesitatea dezvoltarii serviciilor de ingrijiri paliative in Romania. Statisticile releva ca aproape 5.000 de oameni mor anual de cancer si numai 5% beneficiaza de astfel de servicii.

Constructia centrului va costa aproximativ 4,7 milioane de euro, din care s-au strans pana in momentul de fata 2,6 milioane de euro. Echipa va fi constituita din 100 de angajati - medici, asistenti medicali, asistenti sociali, psihologi, terapeuti, etc.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
2781 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs