Home Stiri medicale Ingrijirile paliative trebuie reintroduse in Contractul-cadru

Ingrijirile paliative trebuie reintroduse in Contractul-cadru

8 Octombrie 2009 21:52
REPERE DIN STIRE
  • Campanie de informare privind ingrijirile paliative
  • Absolventii facultatilor - intruiti
  • Ingrijirile paliative trebuie axate mai mult pe ingrijiri la domiciliu.
  • CMR sustine introducerea ingrijirilor paliative in Contractul-cadru
Colegiul Medicilor din Romania sustine reintorducerea serviciilor de ingrijiri paliative in Contractul- cadru. Initiativa face parte dintr-un plan national de actiune pe cinci ani, implementat pentru dezvoltarea acestor servicii in Romania.

"La un moment dat, in ingrijirile la domiciliu din Contractul-cadru au fost introduse si ingrijirile paliative, dupa care in ultimii doi ani, ingrijirile paliative n-au mai fost trecute in mod expres la ingrijiri la domiciliu. Acest lucru a dus la un regres. Din acest motiv, dorim sa introducem din nou ingrijirile paliative la ingrijiri la domiciliu, mai ales ca ele rezolva o problema importanta inclusiv din punct de vedere social", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, in timpul unei conferinte de presa.

Planul de actiune urmareste mai multe ingrijiri la domiciliu

Pentru realizarea acestui obiectiv, este necesara o campanie de informare in ceea ce priveste domeniul ingrijirii paliative, atat in randul corpului medical, cat si n randul societatii.

"In primul rand, in invatamantul medical trebuie introdus un nivel de instruire pentru absolvenitii facultatilor de ingrijiri paliative. Nu inseamna ca nu dobandesc si expertiza, dar ingrijiri elementare pentru ca in etapa a doua, pe centre specializate, sa se obtina si expertiza. In al doilea rand, este nevoie de cateva modificari legislative care trebuie sa fie propuse de catre Subcomisia Paliativa din cadrul MS, in colaborare cu organizatiile care au expertiza in acest domeniu", a explicat prof. Astarastoae.

Planul de actiune mai presupune si ca ingrijirile paliative trebuie axate mai mult pe ingrijiri la domiciliu.

Centre de expertiza regionale

"In plus, este necesara si aparitia unor centre regionale de expertiza, iar finantarea trebuie sa fie complexa, nu numai de la fondul de asigurari de sanatate, ci si de la bugetul de stat pe activitati sociale, prin donatii si prin campanii", a mai adaugat seful CMR.

Centrele regionale sunt necesare pentru sustinerea echipelor care ofera servicii de paliatie, pentru a stimula calitatea serviciilor si pentru a furniza informatii cetatenilor si profesionistilor privind posibilitatile de ingrijiri paliative.

Totodata, dr. Astarastoae sustine ca trebuie introdus si un capitol in legislatia medicala pe acest domeniu, intrucat "nu avem inca o legislatie" privind ingrijirile paliative.

Trebuie mentionat ca planul de actiune nu este al Colegiului Medicilor din Romania. Institutia doar va sustine aceste actiuni si va face presiuni pentru elaborarea si implementarea acestora.

Cititi si Romania, codasa in Europa la ingrijiri paliative

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1440 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs