Home Stiri medicale Interventii chirurgicale record in 2008

Interventii chirurgicale record in 2008

13 Aprilie 2009 14:50
Medicii au realizat intr-un singur an un numar de operatii egal cu jumatate din populatia Romaniei, anunta Adevarul.

Cererile de operatii sunt din ce in ce mai mari,insa trebuie amanate din cauza lipsei medicilor. Cele mai multe interventii au fost facute in domeniile dermatologic si cardiovascular.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a suportat costul majoritatii interventiilor chirurgicale.

Ultimele date furnizate de Centrul de Statistica Sanitara, din 2007, arata ca au fost realizate peste 11 milioane de operatii clasice intr-un singur an.
De altfel, la acestea se mai adauga alte cateva mii de operatii laparoscopice (minim-invazive).

Potrivit datelor, aproape jumatate din interventii s-au facut la nivelul pielii, in aceasta categorie intrand si cele plastice. Pe locul al doilea se situeaza operatiile la nivelul sistemului cardiovascular, urmate de cele de cezariana.

"Numarul mare al interventiilor dermatologice se explica prin cererea crescuta venita din partea pacientilor. Oamenii sunt mai bine informati decat in urma cu cativa ani si se adreseaza de bunavoie dermatologului, pentru indepartarea chirurgicala a alunitelor si a chisturilor sebacee. De asemenea, se mai realizeaza si extirparea tumorilor maligne", sustine Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Astfel, din cauza cererii mari, dermatologii ajung sa opereze zilnic si sase pacienti, desi ar trebui sa realizeze doar trei operatii.

Specialistii sustin ca numarul mare al interventiilor la nivelul aparatului cardiovascular se justifica prin incidenta crescuta a bolilor de inima.

„Afectiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente si reprezinta un factor important de morbiditate si de mortalitate. De aceea, sunt necesare metode mai sigure de diagnosticare in spitale”, explica medicul Dan Deleanu, seful Sectiei de Cateterism Cardiac, Angioplastie si Cardiologie Interventionala de la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu” din Bucuresti.

Potrivit susei citate, operatiile realizate intr-un an sunt urmatoarele:
-proceduri dermatologice si plastice - 45,41%
-proceduri la nivelul aparatului cardiovascular - 31,85%
-proceduri obstetricale (cezariene) - 4,79%
-proceduri la nivelul aparatului digestiv - 3,55%
-proceduri la nivelul aparatului urinar - 3,16%
-proceduri oftalmologice - 2,82%
-proceduri la nivelul aparatului locomotor - 2,02%

O alta mare problema o reprezinta lipsa specialistilor din domeniu. Astfel, cererea de operatii pe cord nu poate fi acoperita de medicii care exista in acest moment.

De exemplu, in sectia de cardiologie de la Spitalul Fundeni numai anul trecut s-au facut aproximativ 6.000 de interventii de cateterism cardiac, de angioplastii carotidiene si de coronografii. Si tot aici s-au realizat cele mai multe angioplastii coronariene cu implant de stent din tara (1.100). Cererea de angioplastii coronariene este de 10 ori mai mare.
Sursa: PaginaMedicala.ro
1879 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate