Home Stiri medicale Legea Educatiei Nationale a intrat azi in vigoare!

Legea Educatiei Nationale a intrat azi in vigoare!

9 Februarie 2011 11:59
REPERE DIN STIRE
  • Universitatile romanesti, clasificate de experti international
  • Rectorii vor detine maximum 2 mandate
  • Alegerea rectorului prin concurs public, compromisa din start
  • Cadrele didactice din universitati, pensionate la 65 de ani

Astazi a intrat in vigoare Legea Educatiei Nationale (LEN). Au trecut cele 30 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial. Ministrul Educatiei afirma insa ca sunt necesare 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru pentru aplicarea legii si cadrului general.

Legea Educatiei Nationale este considerata chiar de catre organizatiile neguvernamentale care isi desfasoara activitatea in sfera Educatiei ca fiind "stufoasa, dar totusi fara continut".

Cadrele didactice din universitati, pensionate la 65 de ani

In plus, aceleasi voci sustin ca LEN se bazeaza prea mult pe legislatia secundara, fiecare norma din lege avand un alt termen pentru intrarea in vigoare.

Referitor la invatamantul universitar, actul normativ prevede ca varsta de pensionare a cadrelor didactice este de 65 de ani. Cu toate acestea, Senatul Universitatii poate aproba, anual, continuitatea activitatii profesorului respectiv in cadrul institutiei de invatamant superior.

O alta prevedere care a starnit numeroase nemultumiri o reprezinta cele doua modalitati de alegere a rectorilor - fie prin sistem corporatist, fie colegial. In schimb, ei vor detine cel mult doua mandate consecutive. Prof. dr. Vasile Astarastoae a explicat pentru PaginaMedicala.ro ca varianta alegerii colegiale a fost introdusa in lege chiar la propunerea sa.

Alegerea rectorului prin concurs public, compromisa din start

Reprezentantii organizatiilor din Educatie sustin ca un concurs public, specific modelului corporatist, este din start compromis.

"Din punctul meu de vedere, a fost introdus inutil actul normativ, intrucat nicio universitate nu va opta pentru el. Cred ca au existat presiuni politice. Initial, cand se vorbea despre alegerea rectorului era adus in discutie exclusiv acel concurs public", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Tincuta Baltag, directorul general al Fundatiei Dinu Patriciu.

In conditiile organizarii unui astfel de concurs public este necesar avizul senatului universitatii. Daca o universitate ar opta pentru aceasta varianta, cel mai probabil ca specialistii romani din diaspora ar avea acces la functie.

"Ideea cu acest concurs public mie imi placea foarte mult. Arata precum selectia directorilor generali din corporatii - pe baza de interviuri, pe baza de concurs. Este o metoda foarte transparenta. Ar fi avut acces la aceasta functie si acei specialisti din diaspora pe care vrem sa ii atragem", a completat Tincuta Baltag.

Rectorii vor detine maximum 2 mandate

O alta prevedere foarte importanta din lege este aceea potrivit careia un rector nu poate ocupa si o functie de conducere intr-un partid politic. In consecinta, cei aflati intr-o situatie de acest gen sunt nevoiti sa renunte la una dintre cele doua pozitii ocupate.

Un aspect pozitiv din LEN e tratarea invatamantului medical intr-un capitol distinct.

"Ministerul Educatiei a preluat o parte dintre propunerile UMF-urilor. In comunitatea europeana, invatamantul medical este reglementat sectorial, iar la noi existau mereu probleme din aceasta cauza la evaluarile ARACIS-ului, vazandu-ne nevoiti sa apelam la textele din legislatia europeana", a declarat rectorul UMF Iasi.

Universitatile romanesti, clasificate de experti internationali

De altfel, universitatile vor fi clasificate, programele de studiu vor fi ierarhizate, iar finantarea institutiilor de invatamant superior va depinde de ciclul pe care acestea il ofera: licenta, masterat, doctorat si post-doctorat.

Prima clasificare a institutiilor de invatamant superior din Romania va fi efectuata de experti straini.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
3468 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs