Home Stiri medicale MS: "Numarul posturilor la rezidentiat, stabilit in functie de dinamica de personal!"

MS: "Numarul posturilor la rezidentiat, stabilit in functie de dinamica de personal!"

23 Noiembrie 2012 12:43
REPERE DIN STIRE
  • Numarul posturilor scoase la concursul de rezidentiat nu a fost stabilit aleator
  • Organizarea concursului de rezidentiat pe post se face si pentru spitalele clinice si judetene
  • 3778 de locuri si posturi scoase la concurs in 2012
MS: "Numarul posturilor la rezidentiat, stabilit in functie de dinamica de personal!"
FOTO: qmagazine.ro

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa ca numarul posturilor scoase la concursul de rezidentiat nu a fost stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

Ca noutate, subliniaza MS, organizarea concursului de rezidentiat pe post se face si pentru spitalele clinice si judetene, nu doar pentru spitalele mici. Practic, prin aceasta masura, institutia vrea sa sustina tinerii medici in a-si continua cariera profesionala in Romania si nu in alte tari.

Concursul se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Puteti consulta AICI repartitia pe sali a candidatilor din cele sase centre universitare care organizeaza concurs de rezidentiat: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Timisoara si Craiova.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor si a posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

3778 de locuri si posturi scoase la concurs in 2012

5371 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris la acest concurs. Acestia vor concura pe 3778 locuri si posturi scoase la concurs.

Cei mai multi medici tineri, 4142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie.

"Intr-adevar, este concurenta. Strategia pe anii viitori va fi sa scoatem locuri si posturi la concurs in asa fel incat sa absorbim si absolventii din anii precedenti. Nu este normal sa scoti someri cu diploma, avand in vedere faptul ca desi termina facultatea si au diploma de doctor medic ei nu pot profesa in Romania. Asadar, vom urma strategia Frantei care merge pe ideea omul si locul. Acolo, cati absolventi de medicina sunt, atatea locuri si posturi sunt", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina din Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In sesiunea din 2012, dintre cele 3778 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de 3558 sunt pentru medicina, 250 pentru medicina dentara si 170 pentru farmacie.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
4254 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate