Home Stiri medicale Mecanismele de aplicare ale coplatii au fost prezentate din nou managerilor unitatilor sanitare

Mecanismele de aplicare ale coplatii au fost prezentate din nou managerilor unitatilor sanitare

3 Aprilie 2013 14:54
REPERE DIN STIRE
  • Secretarii de stat din Ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat si dr. Adrian Pana au repetat si clarificat aspecte ale modului de aplicare a mecanismului de coplata, in cadrul unei videoconferinte cu managerii unitatilor sanitare si reprezentantii autoritatilor sanitare locale, ce s-a desfasurat pe 2 aprilie.
  • Data aplicarii mecanismului de coplata este 1 aprilie 2013, ca urmare coplata se va achita de pacientii care s-au internat dupa acesta data.

Secretarii de stat din Ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat si dr. Adrian Pana au repetat si clarificat aspecte ale modului de aplicare a mecanismului de coplata, in cadrul unei videoconferinte cu managerii unitatilor sanitare si reprezentantii autoritatilor sanitare locale, ce s-a desfasurat pe 2 aprilie.

Astfel, mecanismul de coplata se va aplica o singura data, pe episod de internare continua, dupa ce Consiliul de Administratie al spitalului stabileste nivelul sumei ce trebuie achitata de pacient, intre un minim de 5 lei si un maxim de 10 lei.

De asemenea, a fost subliniat faptul ca aceasta suma se va percepe o singura data la externarea pacientului.

Cei doi demnitari le-au reamintit reprezentantilor unitatilor sanitare actele normative care prevad categoriile de bolnavi exceptate de la coplata, Legea 95/2006, respectiv HG 117/2013.

Au fost repetate si informatiile privind tipul serviciilor pentru care nu se percepe coplata si anume, serviciile acordate in urgenta si cele din internarea de zi.

Coplata nu se va achita in cazul transferului pacientului dintr-o unitate sanitara in alta unitate sanitara, pentru acordare de tratament.

Data aplicarii mecanismului de coplata este 1 aprilie 2013, ca urmare coplata se va achita de pacientii care s-au internat dupa acesta data.

Coplata nu trebuie sa fie o conditionare la internare si se va percepe doar la externare, iar in cazul decesului pacientului nu se va aplica aceasta taxa.

Tot in cadrul videoconferintei, demnitarii MS au atras atentia managerilor unitatilor sanitare cu privire la noutatile din acest an, prevazute in contractul cadru.

In acest an au fost majorate tarifele pe caz ponderat pentru 54 unitati sanitare strategice care interneaza si trateaza peste 60% dintre pacienti. De asemenea, aceste unitati vor beneficia de finantarea a doua noi programe, cel de ATI si cel de Trauma.

Sursa: PaginaMedicala.ro
2723 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate