Home Stiri medicale VIDEO Medicii de familie solicita debirocratizarea, rezolvarea problemelor SIUI si ale CoCa

VIDEO Medicii de familie solicita debirocratizarea, rezolvarea problemelor SIUI si ale CoCa

7 Aprilie 2014 15:21
REPERE DIN STIRE
  • Problema imputarii unor sume medicilor de familie, problemele din SIUI, dar si birocratia din sistem, au fost cateva puncte discutate de reprezentantii medicilor de familie cu cei din partea MS, intr-o dezbatere publica.
VIDEO Medicii de familie solicita debirocratizarea, rezolvarea problemelor SIUI si ale CoCa

In cadrul unei dezbateri organizate intre reprezentantii medicilor de familie cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, medicii au reiterat problemele cu care se confrunta din cauza lipsei normelor: birocratia in Medicina Familiei, disfunctionalitatile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) asupra pacientilor si lipsa de reglementare practica privind introducerea pachetului minimal si a pachetului de baza, precum si sustenabilitatea pachetelor de preventie.

Vedeti documentele depuse de reprezentantii medicilor de familie la CNAS si MF:

Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a adus in discutie problema birocratiei din cadrul acestei specialitati. Lipsa unor norme cu privire la debirocratizarea din sistem duce la lipsa timpului necesar acordarii de servicii medicale pacientilor. "Vreau sa oferim timp pentru sanatate", a spus dr. Tanasescu.

Presedintele SNMF a mai adus in discutie si "bombardarea" medicilor de familie cu imputari "severe" din partea organelor abilitate pentru ca au prescris medicamente compensate cu 90% pacientilor care aveau peste 700 de lei venituri lunare sau pentru ca au prescris tratamente compensate bolnavilor care le-au cerut ajutorul, chiar daca acestia din urma erau internati in spital. 

Radu Tibichi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a spus ca incearca sa gaseasca solutii pentru problemele puse in discutie: se doreste  debirocratizarea sistemului, prin introducerea retetelor doar in format electronic, pe baza semnaturii electronice a medicului de familie. In ceea ce priveste imputarile, se doreste schimbarea legislativa in asa fel incat astfel de situatii sa nu mai apara in viitor.

O alta problema adusa in discutie de reprezentantii medicilor de familie a fost aceea a decontarii preventiei cetatenilor romani: ei doresc implementarea unor campanii de informare prin care romanii sa isi cunoasca drepturile si, de asemenea, decontarea acestor servicii ar trebui sa se faca nu din fondurile de boala, ci din fonduri separate. In acest caz, presedintele CNAS a spus ca preventia va fi decontata din 2015 si ca aceasta va fi transferata la fondul national de sanatate. 

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a adus in discutie problema Sistemului Informatic Unic Integrat: exista diverse erori la datele de identificare care ar trebui solutionate. De asemenea, medicii de familie se plang de faptul ca sistemul este de cele mai multe ori in constructie in zilele lucratoare, fapt ce ingreuneaza inregistrarea datelor.

Pachetul de baza, implementat in acest an

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la dezbatere, a declarat ca pachetul de baza trebuie sa intre in vigoare in acest an,calendar asumat de Romania in dialogul cu institutiile financiare internationale. Tot pentru acest an, insa fara o data concreta, ar trebui sa fie implementata si noua lista de medicamente gratuite si compensate, lista reinnoita pe care reprezentantii asociatiilor de pacienti o asteapta de cativa ani.

Interviu pentru PaginaMedicala.ro

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, a vorbit pentru Pagina Medicala despre problemele cu care se confrunta medicii de familie. Noul pachet de baza, preventia sau debirocratizarea au fost cateva dintre aspectele discutate.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
2339 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs