Home Stiri medicale Medicii de familie pun accent pe micutii lor pacienti

Medicii de familie pun accent pe micutii lor pacienti

16 Septembrie 2011 15:48
REPERE DIN STIRE
  • Prima editie a Conferintei de pediatrie pentru medicii de familie
  • In cabinetele medicilor de familie se rezolva peste 70% din patologia populatiei
  • Tanasescu: "Sansa reala a medicinei de familie este specificul sau multidisciplinar"
  • Nicio alta specialitate nu are un asemenea caracter interdisciplinar
  • 300 de medici de familie, la manifestare
Medicii de familie pun accent pe micutii lor pacienti
FOTO: ghidcabinet.ro

Astazi a inceput prima Conferinta de pediatrie pentru medicii de familie. Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB), la cererea membrilor sai.

"De multe ori, evenimentele dedicate medicilor de familie au ca subiecte patologia adultilor, in detrimentul celei de copii. Cu toate acestea, activitatea noastra este adresata in mare masura afectiunilor copiilor si fundamental centrata pe preventie, pe medicina omului sanatos", a declarat in deschiderea manifestarii, dr. Sandra Alexiu, director de conferinta si secretarul AMFB.

In cabinetele medicilor de familie se rezolva peste 70% din patologia populatiei, procent care va creste in viitor. Tot medicii de familie fac toate examenele de bilant ale copiilor, vaccinarile, alte consulturi preventive la varste – etalon.

"Procentul spre care se tinde in Europa este la 85-90%. Asta se poate face prin finantarea crescuta la cabinetele medicilor de familie, insa deocamdata nu avem parte de asa ceva. Sistemul sanitar nu este croit asa", a mai adaugat dr. Sandra Alexiu.

Tanasescu: "Sansa reala a medicinei de familie este specificul sau multidisciplinar"

Conform definitiei europene a medicinei de familie, acceptata de toate Societatile Nationale de Medicina Familiei, membre al organismului international, WONCA, Medicina de familie este specialitatea care asigura asistenta medicala primara si continua si prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare, contribuie la promovarea starii de sanatate a individului, a familiei si colectivitatii.

"Sansa reala a medicinei de familie este specificul sau multidisciplinar - diversitatea extrema a domeniului nostru de interes. Ne ocupam de patologia cardiovasculara, de sanatatea varstnicului, de patologii infectioase, preventie, de urgentele medico-chirurgicale din cabinetul medicului de familie. Nicio alta specialitate nu are un asemenea caracter interdisciplinar", a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Si ministrul Sanatatii, prezent la eveniment, a fost de acord cu reprezentanta medicilor de familie, sustinand ca aceasta specialitate este cea mai importanta forta din sistem.

"Nu ma refer numai la dimensiunile numerice - 12.000 de colegi intr-o specialitate, nu exista asa o forta nicaieri, dar ma refer si la sfera de cuprindere, care in mod ideal trebuie sa mearga pana la 80-85% din problemele de sanatate ale populatiei", a declarat ministrul Ladislau Ritli.

300 de medici de familie, la manifestare

Pana la ora 10:30 se inscrisesera la eveniment aproximativ 200 de medici de familie. Numarul estimat de catre organizatori este de aproximativ 300.

Printre temele abordate la conferinta se numara patologia pediatrica, subiecte de vaccinologie, interferente intre specialitati (medicina familiei – pediatrie – psihologie – neuropsihiatrie – neonatologie – nutritie – explorari) dar si sanatatea reproducerii la adolescenti si probleme legate de cautarea identitatii la varste critice.

Prima editie a Conferintei de Pediatrie pentru Medicii de Familie se desfasoara timp de doua zile (16-17 septembrie), la Institutul de Statistica din Bucuresti.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
2270 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs