Home Stiri medicale Medicii tineri vor putea primi locuinte prin Programul ANL

Medicii tineri vor putea primi locuinte prin Programul ANL

29 Noiembrie 2012 17:25
REPERE DIN STIRE
  • Nu doar familiile de rezidenti vor putea locui in blocurile ANL
  • Un numar de 400 de unitati locative pentru medicii rezidenti vor fi construite in perioada 2013-2014
  • Numarul de unitati locative care vor fi construite este insuficient
Medicii tineri vor putea primi locuinte prin Programul ANL
FOTO: 1235.ro

Un numar de 400 de unitati locative pentru medicii rezidenti vor fi construite in perioada 2013-2014, in urma unui protocol de colaborare semnat intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Din cele 400 de unitati locative, 150 vor fi construite la nivelul Bucurestiului, 50 la nivelul Timisoarei, 50 la Cluj, 50 la Iasi si alte 50 la Craiova. Intentia autoritatilor este aceea de a incuraja tinerii medici sa ramana in tara.

Cu toate ca este constient ca numarul de unitati locative este insuficient, dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, il considera ca fiind un inceput in sprijinirea rezidentilor.

"Una dintre problemele majore este faptul ca acestia solicita transferul de la un centru la altul din cauza costurilor pe care le presupune inchirierea unui apartament. Vrem sa ii incurajam sa ramana in centrele de pregatire. Costurile pe care le vor plati sunt minime, iar daca va fi necesar, Ministerul Sanatatii va fi dispus sa le acopere in anumite situatii", a declarat in cadrul unei conferinte de presa dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Lucrarile la noile unitati locative vor demara in perioada martie, aprilie 2013, in functie de solicitarile care vin de la Ministerul Sanatatii. Un alt aspect important il constituie bugetul programului Agentiei Nationale pentru Locuinte care in 2013 va ajunge la 80 de milioane de lei.

Nu doar familiile de rezidenti vor putea locui in blocurile ANL

"Intentia noastra strategica este de a schimba putin obiectivul ANL-ului, in sensul de a-l focusa in principal catre elite care ar putea sa faca ceva pentru societatea romaneasca. Agentia Nationala de Locuinte are in domeniul de activitate un subprogram de constructie de locuinte pentru medicii rezidenti", a declarat Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Criteriile in functie de care medicii rezidenti vor beneficia de locuinte nu au fost inca stabilite. Cert e ca Ministerul Sanatatii va gestiona si va administra unitatile locative. Un punct cheie, spune Raed Arafat, e faptul ca nu doar familiile de rezidenti vor avea acces in noile blocuri ANL.

"Apartamentele vor putea fi impartite de doi, sau chiar trei rezidenti care se pregatesc in acelasi centru", a explicat dr. Arafat. Limitari legate de spatiu inca nu exista. In Bucuresti, blocurile ANL ar putea fi construite langa Institutul Fundeni. Modelul este luat din afara, spune ministrul, unde foarte multe spitale de referinta detin locuinte proprii nu numai pentru medici, ci si pentru asistentii medicali.

"Sa incepem noi cu un numar de locuinte pentru medicii rezidenti si vedem apoi ce urmeaza. Primul obiectiv este sa rezolvam aceasta problema, a locuintelor pentru medicii rezidenti. Speram ca, pe viitor, autoritatile locale sa urmeze acest exemplu si sa construiasca locuinte pentru ei", a completat dr. Arafat.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
3690 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs