5 Medicina rurala in Romania - unde suntem comparativ cu restul tarilor UE? .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Medicina rurala in Romania - unde suntem comparativ cu restul tarilor UE?

Medicina rurala in Romania - unde suntem comparativ cu restul tarilor UE?

2 August 2011 10:54
REPERE DIN STIRE
  • Medicii de familie romani, bine pregatiti
  • Trebuie largita aria de competente a medicului
  • Medicina rurala a fost un subiect dezbatut in acest an de catre medicii de familie
Medicina rurala in Romania - unde suntem comparativ cu restul tarilor UE?
FOTO: PaginaMedicala.ro

Medicina rurala a fost un subiect dezbatut in acest an de catre medicii de familie, indeosebi in cadrul Forumului Euripa (organizatia medicilor de familie din Europa cu practica in mediul rural). Potrivit dr. Raluca Zoitanu, la manifestare au luat parte medici din Spania, Anglia, Norvegia, dar si din alte tari membre UE.

"In cadrul atelierelor au fost dezbatute teme precum calitatea actului medical in mediul rural, siguranta pacientului, chestiuni legate de educatia medicala continua - ce se face la nivelul Europei pentru revalidarea medicilor in ceea ce priveste pastrarea dreptului de libera practica", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Zoitanu.

Medicii de familie romani, bine pregatiti

In aceste grupuri de lucru s-a vazut care e experienta europeana si s-au dat o serie de decizii pentru publicarea unor documente ale EURIPA, acestea urmand a fi aplicate unitar la nivelul Europei, astfel incat medicii sa faca aceleasi lucruri, iar pacientii sa beneficieze de aceeasi calitate a ingrijirilor.

"Ne situam bine in ceea ce priveste medicina rurala in Romania. Toti au spus ca medicii romani sunt bine pregatiti si din discutiile pe care le-au avut au spus ca experienta din Romania este similara cu cea din alte tari. Nu este la noi cel mai rau, asa cum am putea crede. Chiar o colega din Croatia ne-a spus ca situatia lor este una asemanatoare cu a noastra, dar ca suntem pe drumul cel bun cu ceea ce facem pentru medicina primara din Romania", a adaugat dr. Zoitanu.

Trebuie largita aria de competente a medicului

Despre medicina rurala s-a discutat si la conferinta regionala de Medicina Familiei, la care a participat inclusiv prof. Richard Roberts, presedintele World Wonca, Asociatia Internationala a Medicilor de Familie. Medicul de familie a practicat, de asemenea, medicina de familie in rural.

Potrivit dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania ca un medic sa lucreze in mediul rural, trebuie largita aria de competente.

"O modalitate o constituie incurajarea celor care vin din aceste zone deficitare sa faca o Facultate de Medicina, sa primeasca burse, in ideea ca exista mari sanse ca ei sa se intoarca acolo de unde provin. O alta modalitate este de a duce know how-ul in zonele unde asistenta medicala este limitata. Apoi, aducem in discutie stimulentele financiare care se practica si acum in sistem. Cel putin la nivelul medicului de familie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are un intreg sistem de stimulente financiare pentru zonele izolate, sistem care a functionat si functioneaza si la ora actuala foarte bine. In plus, o alta modalitate de retentie o reprezinta stimularea carierei unui medic", a conchis medicul.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
1332 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs