Home Stiri medicale Medicul de familie va deveni coordonator de caz la pacientii cu boli cronice

Medicul de familie va deveni coordonator de caz la pacientii cu boli cronice

6 August 2012 15:19
REPERE DIN STIRE
  • plata pe caz de boala cronica netransmisibila
  • Obiectiile CMR privind plata pe caz de boala cronica netransmisibila
  • Dr. Tanasescu: "Suma alocata unui caz va fi o suma fixa!"
  • Medicul de familie, coordonatorul cazului pacientului cu afectiuni cronice
Medicul de familie va deveni coordonator de caz la pacientii cu boli cronice
FOTO: mihai-daniel.info

 

Medicul de familie va deveni coordonatorul unei echipe multidisciplinare care colaboreaza in tratarea pacientilor cu afectiuni cronice. Prevederea exista in proiectul noii legi a sanatatii, proiect de act normativ despre care medicii de familie spun ca le sporeste prestanta in sistemul de sanatate.

"Grupul de practica medicala este entitatea juridica formata din mai multi furnizori, cu sau fara sediu comun, care isi asuma atat responsabilitati clinice, cat si gestionarea financiara a fondurilor primite pentru managementul cazurilor de boli cronice netransmisibile; in cadrul grupului de practica pot fi incluse si cabinete medicale de specialitate, altele decat medicina de familie. Pentru diversele forme de ingrijire ale bolilor transmisibile, serviciile medicaler pot fi furnizate la nivelul cabinetelor de medicina de familie sau de alti furnizori, prin subcontractare", se arata in proiectul legii sanatatii.

Acest element este unul cu totul nou in sistemul de sanatate, explica dr. Gabriel Munteanu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Conform acestuia, in anumite boli cronice, foarte bine delimitate, medicul de familie devine gestionarul fondurilor alocate tratarii pacientului.

"Spre exemplu, asta presupune ca un pacient cu diabet zaharat sa fie urmarit foarte atent si trimis la un medic diabetolog sau la un oftalmolog atunci cand medicul de familie considera ca trebuie vazut de acel specialist. Asta nu inseamna ca trebuie internat pentru absolut orice. In schimb, va fi evaluat periodic pe criterii foarte clare. Eu cred ca acest lucru este foarte bun, ar creste increderea pacientului fata de medicul de familie", a declarat dr. Gabriel Munteanu, vicepresedintele FNPMF.

Dr. Tanasescu: "Suma alocata unui caz va fi o suma fixa!"

Medicii de familie ar urma sa trimita acesti pacienti la specialistii cu care colaboreaza si cu care au contract. Astfel, in conditiile in care un medic specialist nu se ocupa corespunzator de pacientul respectiv, riscul ca medicii sa nu mai incheie contracte de colaborare cu el este unul crescut.

"Va exista un grup de practica reprezentat de medicul de familie curant al pacientului care este coordonatorul de caz, impreuna cu colegii din alte specialitati care au legatura directa cu boala respectiva. Suma alocata cazului respectiv va fi fixa, in asa fel incat sa se depisteze cat mai devreme problemele si sa fie costuri cat mai mici", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Prin introducerea acestei masuri in proiectul de lege, Ministerul Sanatatii doreste sa reduca nevoia de spitalizare, precum si intarzierea complicatiilor.

Obiectiile CMR privind plata pe caz de boala cronica netransmisibila

Pe de alta parte, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a venit cu o serie de propuneri legislative privind capitolul asistentei medicale primare din legea sanatatii aflata in dezbatere publica. Reprezentantii CMR propun eliminarea paragrafului "...in cadrul grupului de practica pot fi incluse si cabinete medicale de specialitate, altele decat medicina de familie", motivand ca evitarea afectarii dreptului pacientului de a atrage liber furnizorul din ambulatorul de specialitate dar si inducerea consumului de servicii.

In ceea ce priveste plata pe caz de boala cronica netransmisibila, CMR mai are o remarca si propune o modificare in proiectul de lege. In momentul de fata, actul normativ prevede ca sistemul de plata se bazeaza pe incheierea unor contracte intre asiguratori si grupurile de practica medicala, CMR obiectand ca printr-o astfel de modalitate de plata se favorizeaza infiintarea lanturilor de furnizori si cu pacienti captivi.

Medicii de familie nu stiu insa ce se va intampla daca suma fixa alocata rezolvarii unui caz cronic va fi depasita. "Trebuie sa existe specificatii clare in textul de lege. Se pare ca dorinta Ministerului Sanatatii este, in primul rand, aceea de a responsabiliza populatia pentru propria sanatate. Astfel, persoanele ce nu se prezinta la controalele care ii feresc de boli grave sau care ar putea permite depistarea anumitor afectiuni sunt pasibile de amenzi", a tinut sa precizeze dr. Rodica Tanasescu.

Comisia paritara, un aspect de importanta majora pentru medicina de familie

Un alt aspect de o importanta majora pentru medicii de familie il constituie comisia paritara ce se ocupa cu repartitia doctorilor pe zone, in functie de necesitati. In strainatate, spre exemplu, numarul de cabinete medicale individuale este deschis in functie de populatia ce traieste in zona respectiva.

"CMI-urile se vor deschide in functie de populatie, in asa fel incat sa nu existe presiuni si situatii nedeontologice intre cabinete. Pe de alta parte, se merge pe ideea ca populatia sa aiba suficiente cabinete, dar se incearca evitarea situatiilor in care unele cabinete devin lacome si atrag prea multi pacienti. Aceasta comisie paritara exista de multi ani, la noi nu exista un numerus clausus institutit, dar in locul acestuia exista o oarecare reglementare pentru evitarea inflatiei de medici in anumite zone si lipsa lor in alte zone", a conchis presedintele FNPMF.

Medicii de familie si ministrul Vasile Cepoi au avut o intalnire pe marginea mult discutatului proiect de lege al sanatatii. Aflati AICI propunerile inaintate de acestia.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
3005 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs