Home Stiri medicale Migratia medicilor ar putea fi diminuata

Migratia medicilor ar putea fi diminuata

7 August 2010 12:55
REPERE DIN STIRE
  • Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ''Iuliu Hatieganu'', prof.univ.dr. Constantin Ciuce
  • Migratia medicilor ar putea fi diminuata daca ar exista responsabilitate politica
  • Medicina nu este o stiinta exacta
  • Complicatiile posibile ale unui act medical
  • Medicii adevarati, care au ales sa continue sa profeseze in Romania, sa fie respectati

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ''Iuliu Hatieganu'', prof.univ.dr. Constantin Ciuce, considera ca migratia medicilor "ar putea fi diminuata daca ar exista responsabilitate politica fata de viitorul acestei natiuni'", dupa cum informeaza Agerpres.

''Pentru aceasta ar trebui sa fie create, prioritar, conditii adecvate de munca personalului sanitar, sa dispara lipsurile din spitale, sa fie recastigata demnitatea profesiei medicale, munca medicilor sa fie apreciata corespunzator complexitatii ei si nu subfinantata de catre CAS, medicii sa fie platiti corespunzator, iar imaginea lor sa nu fie terfelita de neaveniti. Probabil, pentru Romania, aceste masuri sunt himere'', a afirmat rectorul UMF din Cluj, intr-un interviu acordat Agerpres.

In opinia sa, ''libera circulatie este un drept castigat, dar consecintele migratiei specialistilor vor accentua deficitul de cadre, iar accesul populatiei la serviciile medicale va fi tot mai dificil''.
Rectorul UMF afirma ca ''toate guvernele si Parlamentul Romaniei, indiferent de culoarea politica a membrilor, sunt vinovate de starea in care a ajuns conditia medicului in Romania''.
 

''Vinovati suntem si noi, medicii, incapabili de solidaritate la nivel national. Ne meritam soarta pe care o acceptam, tacit, cu exceptia unor voci singulare si, in consecinta, ineficiente'', afirma prof.univ.dr. Constantin Ciuce.

Universitarul clujean spune ca subfinantarea invatamantului medical, precum si inexistenta unei strategii comune a ministerelor Educatiei si Sanatatii, in scopul utilizarii eficiente a resurselor, se rasfrang, cu efecte negative, asupra calitatii invatamantului medical.

''Influentele negative pe care decizia politica le are, sub aspectul calitatii in invatamantul medical, indiferent de culoarea guvernelor, sunt subfinantarea, finantarea universitatilor pe echivalent student, transformarea invatamantului medical in invatamant de masa, absenta viziunii asupra cerintelor infrastructurii in centrele de formare si lipsa unei strategii eficiente in colaborarea dintre ministerele Educatiei si Sanatatii in vederea utilizarii eficiente a resurselor, disiparea resurselor bugetare, fara rezultate concrete in formarea medicala si in cercetare'', explica rectorul UMF.


Pe de alta parte, prof.univ.dr. Constantin Ciuce arata ca medicina nu este o stiinta exacta, iar cu cat un medic incearca sa-si ajute mai mult semenii, cu atat complicatiile posibile ale unui act medical sunt, potential, mai mari.

''Pacientii il aseaza pe doctor dupa Dumnezeu cand lucrurile merg bine si-l arunca in infern cand se dovedeste ca, sub raport profesional, nu este decat un om. Nu-i apar, aici, pe medicii care conditioneaza in spital public un act medical. Nici pe aceia care, din nepasare sau indiferenta fata de bolnav sau fata de propria dezvoltare profesionala, aduc prejudicii pacientilor cu care vin in contact. Pe acesti oameni nu-i consider colegi. Din fericire, fara a nega existenta lor, stiu ca sunt foarte putini raportat la marea masa a medicilor care profeseaza in Romania. Despre acestia, din urma, vorbesc. Medicii adevarati, care au ales sa continue sa profeseze in Romania, ar trebui sa fie respectati pe masura responsabilitatii profesionale pe care o au si a sacrificiului, zilnic, pe care-l fac'', e de parere rectorul UMF din Cluj.

Sursa: PaginaMedicala.ro
2814 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate