Home Stiri medicale Ministerul Sanatatii sprijina profesia de moasa

Ministerul Sanatatii sprijina profesia de moasa

16 Decembrie 2016 16:49
REPERE DIN STIRE
  • Romania are cea mai mare rata de mortalitate materna si infantila din Europa
  • Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaselor
  • In Romania exista in acest moment 1000 de moase licentiate

Romania are cea mai mare rata de mortalitate materna si infantila din Europa, de sarcini nesupravegheate si de sarcini in randul adolescentelor. in 2015, rata mortalitatii infantile era de 8 la mie, de aproape doua ori mai mare decat rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului National de Statistica. in acelasi an au nascut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizita medicala pe durata sarcinii, unele din cauza saraciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.

Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaselor. Rolul lor este sa asiste sarcina aflata in parametri normali, sa urmareasca si sa asiste nasterea naturala, sa ingrijeasca mama si nou-nascutul cel putin 28 de zile dupa nastere, sa recunoasca eventualele complicatii medicale si sa ajute la prevenirea sarcinilor nedorite in randul adolescentelor.


Organizatia Mondiala a Sanatatii situeaza profesia de moasa in randul celor mai importanti factori pentru ingrijirea femeii de varsta fertila, aflata intr-o stare buna de sanatate.

In Romania exista in acest moment 1000 de moase licentiate, dar care nu pot fi integrate in sistemul de ingrijiri din cauza legislatiei lacunare. Desi in tarile Uniunii Europene asistenta oferita de moasa este o practica fireasca, in Romania inca nu exista norme de practica, ghiduri si protocoale profesionale care sa reglementeze clar aceasta profesie, prin armonizarea cu legislatia europeana.

Un prim pas in acest sens a fost aprobarea de catre Ministerul Sanatatii a unui Ordin de Ministru prin care se infiinteaza un Grup de lucru privind implicarea moasei in scaderea ratei mortalitatii materno-infantile. Grupul de lucru este format din 17 medici, moase si alti specialisti si are ca prima tinta elaborarea de ghiduri, norme si protocoale unice pentru toti specialistii (obstetricieni, moase, medici de familie, etc) implicati in asigurarea ingrijirilor medicale, incepand cu supravegherea sarcinii si terminand cu monitorizarea lauzei si a nou-nascutului.

O alta tinta a Grupului de lucru va fi alinierea la directivele europene a normelor de practica pentru profesia de moasa, precum si dezvoltarea unui cadru legislativ pentru asistenta primara, privind integrarea moaselor in cabinetele de medicina de familie.

 

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro
1585 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate