Home Stiri medicale Ministrii Sanatatii din UE sustin pozitia Romaniei referitoare la problema exportului paralel de medicamente

Ministrii Sanatatii din UE sustin pozitia Romaniei referitoare la problema exportului paralel de medicamente

12 Decembrie 2017 14:05
REPERE DIN STIRE
Ministrii Sanatatii din UE sustin pozitia Romaniei referitoare la problema exportului paralel de medicamente

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a participat astazi, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului ministrilor UE pentru Sanatate.

La solicitarea ministrului roman al Sanatatii, in cadrul Reuniunii a fost discutata problema exportului paralel de medicamente.

In interventia sa, ministrul Sanatatii, prof.dr.Florian Bodog, a atras atentia asupra efectelor deosebit de grave pe care le genereaza exportul paralel de medicamente.

De asemenea, oficialul roman a semnalat faptul ca unele companii de medicamente nu respecta obligatia de a asigura stocurile de medicamente dupa notificarea retragerii de pe piata, lucru care creeaza probleme in asigurarea continuitatii aprovizionarii pietei.

“Aceasta situatie imparte cetatenii Europei in doua categorii, cei care primesc tratamente adecvate si la timp si cetateni europeni care sunt in imposibilitatea de a se trata corespunzator.

Avand in vedere aceasta situatie, solicitam de urgenta Comisiei Europene un mecanism de control si reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de catre companii si de reglementare a situatiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piata a medicamentelor” a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, in timpul interventiei.

Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca principiile egalitatii si ale nediscriminarii trebuie sa ramana valori de baza ale Uniunii Europene.

Oficialii din Sanatate participanti la reuniunea de azi au sustinut in majoritate pozitia exprimata de ministrul Sanatatii din Romania, prof. dr. Florian Bodog, cu privire la problemele create de exportul paralel in asigurarea accesului la medicamente.

Dupa interventia ministrului roman al Sanatatii, a urmat cea a ministrului Sanatatii din Grecia, care a semnalat problemele legate de retragerea de pe piata a unor medicamente, din motive comerciale.

Acesta a mai afirmat ca, este nepermis ca, industria farma sa santajeze autoritatile in ceea ce priveste punerea si mentinerea unor medicamente pe piata.

Si oficialul ungar al Sanatatii a sustinut problema semnalata de Romania. Mai mult, a precizat necesitatea asigurarii unui cadru legal european care sa asigure accesul la medicamente in functie de capacitatea de finantare a statelor membre, afirmatie intarita si de ministrul Sanatatii din Danemarca, care a propus elaborarea unei viziuni europene pentru a rezolva aceasta problema.

In discursul sau, oficialul maltez a subliniat faptul ca aprovizionarea cu medicamente nu trebuie sa tina cont doar de interesele comerciale, pacientii trebuie sa aiba accesul garantat.

Ministrul Sanatatii din Olanda a semnalat, de asemenea, necesitatea eliminarii problemelor de aprovizionare cu medicamente la nivelul statelor membre si asigurarea accesului tuturor pacientilor europeni la medicamente ieftine.

Mai mult, oficialul olandez a propus masuri care sa asigure posibilitatea ca pacientii europeni sa poata achizitiona medicamente din orice tara membra UE, tinand cont de faptul ca medicamentele nu au acelasi grad de accesibilitate in toate statele. Acesta a mai adaugat ca aceasta masura ar trebui analizata in perioada imediat urmatoare.

Ministrul Sanatatii din Slovenia a semnalat faptul ca accesul la medicamente este mai scazut pe pietele mici si a solicitat implementarea unor reglementari care sa defineasca mai precis obligatiile de interes public ale agentilor economici, in timp de Lituania a propus si ea masuri de control al exportului paralel.

In discursul sau, ministrul suedez al Sanatatii a subliniat importanta disponibilitatii si a pretului accesibil al medicamentelor pe pietele europene.

Oficialul Italiei a propus ca solutie extinderea cooperarii intre statele membre pentru achizitiile comune de medicamente.

Oficialul Sanatatii din Cipru a declarat ca sprijina demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, intrucat decizia companiilor de a nu pune la dispozitie medicamente pe anumite piete pune in pericol sanatatea populatiei din tarile respective.

In discursul sau, ministrul din Croatia a semnalat faptul ca si in aceasta tara accesul la medicamente este greoi.

Oficialul slovac a adus in discutie si pretul mult prea ridicat al medicamentelor inovatoare.
Si ceilalti ministrii ai Sanatatii prezenti la reuniune, din Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, au sustinut ferm pozitia ministrului Sanatatii din Romania.

La finalul acestei reuniunii, Comisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, si-a exprimat sustinerea pentru statele membre care se confrunta cu probleme in asigurarea accesului populatiei la medicamente.

De asemenea, a subliniat faptul ca problema exportului paralel este importanta si trebuie analizata atent, iar in urma propunerilor exprimate de oficialii din sanatate la reuniunea de azi, vor fi gandite masuri care sa rezolve aceasta problema.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Sursa: PaginaMedicala.ro
1319 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs