Home Stiri medicale Noul flagel: bolile psihice! Cum le infruntam in echipa?

Noul flagel: bolile psihice! Cum le infruntam in echipa?

17 Mai 2017 15:28
REPERE DIN STIRE
  • La nivel mondial peste 350 de milioane de oameni sufera de depresie
  • In 2014, depresia ocupa locul 3 in clasamentul tuturor afectiunilor
  • In 2016, depresia ocupa locul 2, dupa afectiunile cardiovasculare

Directii si perspective lansate in cadrul Conferintei Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) si complicatiile lor
Editia a IV-a, 12-13 mai 2017, Bucuresti

  • In 2014, depresia ocupa locul 3 in clasamentul tuturor afectiunilor
  • In 2016, depresia ocupa locul 2 , dupa afectiunile cardiovasculare
  • La nivel mondial peste 350 de milioane de oameni sufera de depresie
  • In 2030, depresia va fi principala cauza de dizabilitate la nivel global, inaintea afectiunilor cardiovasculare

     

Romania face parte din categoria tarilor cu populatie foarte stresata. Aceasta este numai una dintre concluziile celei mai asteptate manifestari dedicate stresului, anxietatii si depresiei. Organizata de compania de comunicare medicala Houston NPA, Conferinta Nationala Interdisciplinara Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) si complicatiile lor s-a desfasurat in perioada 12-13 mai 2017, la Hotel Ramada Parc, Bucuresti.

Inca de la debutul conferintei de anul acesta a fost tras un semnal de alarma referitor la abordarea varstnicilor in tara noastra prin lansarea cartii Abuzul si violenta asupra persoanelor varstnice - o sinteza singulara in literatura noastra medicala si sociologica, scrisa de prof. dr. Constantin Bogdan. In Romania nu se simte inca, asa cum se intampla in alte tari, preocuparea pentru o noua perioada dominata de imbatranirea populatiei, cu dezvoltarea de servicii si produse pentru acest segment, din ce in ce mai predominant.

„Am scris carti care vin din experienta proprie, traita, de peste 4 decenii. Acesta este o carte «traita», inainte de orice, printre batrani, un material critic si de observatie, scris cu un instrumentar medical, psihologic, social. De ce este o premiera? Pentru ca nimeni nu a scris despre abuzul impotriva batranilor, care este in opinia mea mai mare decat abuzul asupra copiilor”, a declarat prof. dr. Constantin Bogdan.

In deschiderea evenimentului au luat cuvantul dr. Andrei Tibirna, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucuresti, partenerul principal al Conferintei SAD 2017 si dna Secretar de Stat Luminita Gheorghiu.
„Ne-am gandit sa aducem in acesta editie informatii mai degraba pentru celelalte specialitati. Sunt lucruri pe care nu le intalnim la psihiatrie, dar care ajung suficient de tarziu la psihiatrie”, a declarat prof. univ. dr. Mirela Manea, coordonatorul stiintific al manifestarii, oferind ca exemplu tulburarea anxioasa, frecvent intalnita in practica medicala in general si in practica psihiatrica in special.

„Persoanele cu tulburari anxioase supraestimeaza pericolul situatiilor de care se tem, sau le evita. Anxietatea este insotita de convingerea neputintei in fata pericolului, iar asocierea simptomelor vegetative genereaza discomfort somatic. Se declanseaza un cerc vicios, prin care anxietatea se autointretine”, a aratat prof. univ. dr. Mirela Manea in prezentarea sa. Pe langa simptomele psihice, anxietatea se caracterizeaza insa si prin simptome respiratorii, cardiovasculare (tahicardie, palpitatii, sincopa, parestezii la nivelul membrului superior stang), neurologice (cefalee, vertij, iluzii vizuale), gastrointestinale (modificarile de tranzit in sensul cresterii, colici, greata, voma, dureri abdominale) sau musculare.

Cele doua zile de eveniment au adus laolalta peste 400 de participanti, medici psihiatri si din alte specialitati, psihologi, psihoterapeuti, farmacisti, asistenti medicali si de farmacie, dar si 20 de studenti, dornici sa invete de la cei 25 de lectori prezenti.

Depresia a fost abordata ca subiect din toate unghiurile: de la adolescent – prin prezentarea originala, cu un studiu personal al dr. Raluca Ghionaru: „Tulburarile emotionale in randul adolescentilor sunt ca un iceberg. Se vede numai partea de deasupra nivelului marii”, la gravida si lauza - cu un procent de 85% sentiment de lipsa a iubirii resimtit de femei, deasemenea , intr-un studiu personal facut de dr. Valeria Herdea, ajungand pana la varstnic – aspect abordat de psih. drd. Cristina Oprea.

„in Romania se considera ca este o stigma si nu o boala sa fii anxios sau depresiv. Partea proasta este ca nedandu-se importanta si pentru ca nu exista inca suficienti specialisti care sa se ocupe de acest aspect, din pacate ele nu se diagnosticheaza la timp si aceste doua afectiuni au repercusiuni in viata ulterioara a femeii, a cuplului, a relatiei mama-copil. Atragem respectuos atentia asupra relatiei mama-copil, asupra relatiei de cuplu, pentru ca aceasta constituie de fapt baza si fundamentul unei societati”, a declarat Presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, dr. Valeria Herdea.

„90% din cei cu tulburari anxios-depresive, pe care nu le recunosc si nu le trateaza, fac depresie. Unul din doi pacienti cu depresie netratata va dezvolta o boala de memorie”

...
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 3
1026 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate