Home Stiri medicale O igiena dentara buna prelungeste viata cu peste 10 ani

O igiena dentara buna prelungeste viata cu peste 10 ani

30 August 2012 11:30
REPERE DIN STIRE
  • Medicii dentisti continua sa atraga atentia asupra roului esential pe care il are igiena orala in sanatatea intregului organism
  • Igiena dentara buna poate prelungi viata cu mai bine de 10 ani
  • Metodele aditionale de igienizare orala reduc riscul infectiilor cu pana la 80%
  • Inlocuirea periutelor, prea putin practicata de ieseni
  • 12 septembrie - Ziua Mondiala a Sanatatii Orale
O igiena dentara buna prelungeste viata cu peste 10 ani
FOTO: rakitafamilydentistry.com

Medicii dentisti continua sa atraga atentia asupra roului esential pe care il are igiena orala in sanatatea intregului organism. Rezultatul mai multor studii arata ca igiena dentara buna poate prelungi viata cu mai bine de 10 ani. In plus, metodele aditionale de igienizare orala, precum apa de gura, ata dentara si periutele interdentare, reduc riscul infectiilor cu pana la 80%.

Periajul zilnic nu este suficient pentru a indeparta microorganismele, deoarece 80% dintre bacteriile din gura nu se afla pe dinti. In plus, un mililitru de saliva contine 100 de milioane de bacterii. In aceste conditii, atat medicii dentisti, cat si cardiologii recomanda folosirea tuturor metodelor de curatare a dintilor pe motiv ca majoritatea afectiunilor cardiace se dezvolta din cauza infectiilor gingivale.

Inlocuirea periutelor, prea putin practicata de ieseni

Medicii dentisti ieseni au evaluat, la sfarsitul lunii mai, starea de sanatate a 3.340 de persoane atat din mediul urban, cat si rural, in cadrul celei de-a IV-a editii a Caravanei Profilaxiei Generale si Orale. Ei au descoperit ca iesenii isi periaza dintii de doua ori pe zi, intr-un procent de 50,9% pentru mediul urban si 42% pentru mediul rural.

Pe de alta parte, doar 22,8% din populatia rurala din judetul Iasi isi schimba periuta odata pe an, in timp ce in mediul urban schimbarea periutei se face de patru ori pe an, pentru un procent de 31,6%.

"Urmarind in dinamica statusul de igiena a populatiei se constata o imbunatatie a educatiei sanitare care se reflecta in numarul de periaje dentare si utilizarea produselor produselor auxiliare de igiena orala, insa constatam o scadere a numarului de inlocuiri a periutelor dentare atat in mediul rural, cat si in mediul urban", sustine prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ”Gr.T.Popa” Iasi, coordonatoarea Caravanei Profilaxiei Generale si Orale.

Referitor la utilizarea produselor de igiena orala, in mediul rural iesean se foloseste pasta de dinti in proportie de 94%. 18,9% din iesenii din rural folosesc apa de gura, iar 3,9% ata dentara. Acestea sunt o parte din rezultatele obtinute de catre

Cifrele sunt ceva mai mari in mediul urban din judetul Iasi. Astfel, pasta de dinti este folosita in proportie de 97,2%, apa de gura este utilizata de 41,4% din ieseni, iar ata dentara de 11%.

De ce sunt recomandate produsele ajutatoare de igienizare orala?

Medicii specialisti sustin ca ata dentara indeparteaza pana la 40% din placa bacteriana care produce carii. Pentru asta, ata dentara trebuie folosita zilnic, imediat dupa fiecare spalare pe dinti, cel putin trei minute. Utilizarea ei poate prelungi viata cu pana la 6 ani.

In ceea ce priveste apa de gura, principala sa calitate este ca ajunge in locurile in care nici periuta de dinti, nici ata dentara nu pot ajunge. Folosita in mod corect, de doua ori pe zi, timp de 30 de secunde, ea distruge majoritatea bacteriilor. In plus, cercetarile efectuate arata ca apa de gura antiseptica reduce placa bacteriana pana la 25%.

Periuta interdentara este o periuta alungita, de dimensiuni mici, care se foloseste in spatii dintre dinti, acolo unde se aduna resturi de alimente care nu pot fi eliminate intotdeauna cu periuta de dinti. Medicii recomanda utilizarea acesteia o data pe zi inainte de culcare.

12 septembrie - Ziua Mondiala a Sanatatii Orale

La inceputul lunii viitoare, mai exact pe 12 septembrie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Orale (ZMSO). Aceasta data a fost marcata pentru prima oara in 2008, in urma unui demers initiat in 2007 de catre Federatia Dentara Internationala (FDI) si Asociatia Dentara Americana (ADA).

“Sanatatea orala reprezinta o sfera neglijata a sanatatii pe plan international. Prin masura adoptata, FDI spera ca atat profesionistii din domeniu (medici dentisti, igienisti), cat si pacientii sa ofere mai multa atentie preventiei bolilor oro-dentare, prin implicarea in activitati educationale, comunitare si promotionale care sa ne reaminteasca tuturor de importanta igienei orale”, sustin reprezentantii FDI, citati de Medical News Today.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1617 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs