Home Stiri medicale Obezitatea in patologia renala

Obezitatea in patologia renala

9 Martie 2017 17:05
REPERE DIN STIRE

Boala cronica de rinichi (BCR) reprezinta cea mai importanta patologie renala, avand drept cauze principale diabetul zaharat si bolile cardiovasculare. Este caracterizata prin pierderea progresiva si irevertibila a functiei rinichilor, evoluand cu numeroate complicatii care afecteaza intreg organitmul si care duc la invaliditate si mortalitate crescute. BCR este o problema de sanatate mondiala, afectand in prezent circa 10% din populatie, cu o incidenta in continua crestere.

In mod particular, Ziua Mondiala a Rinichiului din 9 Martie 2017 este dedicata relatiei dintre bolile renale si obezitate. Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate, un factor de risc, precum si o provocare pentru evolutia si managementul oricarora dintre bolile cronice la care se asociaza.

Prevalenta sa se afla in continua crestere, estimandu-te ca in 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populatiei adulte. Gravitatea fenomenului rezida din multitudinea de afectiuni infirmizante la aparitia carora poate contribui.

Obezitatea poate determina boala cronica de rinichi prin afectare renala directa (glomeruloscleroza focala si tegmentara) sau, indirect, prin favorizarea aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat. De asemenea, o serie de alte afectiuni asociate obezitatii (guta, dislipidemia, aterotcleroza, boala coronariana ischemica etc) au impact negativ asupra functiei renale.

Pentru a preveni aparitia obezitatii si riscurile care decurg din aceatta patologie, este necesara buna cunoastere a factorilor sai de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizica, stretul, factorii socio-economici si psiho-sociali.

Colaborarea intre specialitatile medicale este esentiala in activitatea de preventie; este necesara implicarea medicului de familie pentru diagnosticul precoce si monitorizarea atenta a cazurilor depistate, precum si pentru alegerea momentului oportun de indrumare a pacientului catre specialitatile implicate (diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc).

Nu trebuie neglijat rolul educatiei nutritionale in activitatea de preventie, incepand din scoli si continuand cu programe specializate, de reechilibrare metabolica, accetibile populatiei.

DE RETINUT!

  • OBEZITATEA REPREZINTA O PROBLEMA MONDIALA DE SANATATE INCRIMINATA iN APARItIA DIABETULUI ZAHARAT, HIPERTENtIUNII ARTERIALE, PRECUM SI A BOLII CRONICE DE RINICHI.
  • INCIDENTA TUTUROR ACESTOR AFECtIUNI SE AFLA iN CRESTERE.
    PREVENtIA ESTE EtENtIALA iN COMBATEREA ACESTEI PATOLOGII CU EFECT FAVORABIL SI ASUPRA BOLILOR ASOCIATE.
  • SE IMPUNE O COLABORARE MULTIDISCIPLINARA PENTRU DIAGNOSTICAREA PRECOCE SI MONITORIZAREA ADECVATA A ACESTOR PACIENTI.

 

Prof. Univ. Dr. Ionel Alexandru CHECHERITA
Sef Clinica Nefrologie si Dializa, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuretti
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
Presedintele Comisiei de Nefrologie, din cadrul Ministerului Sanatatii

Sursa: PaginaMedicala.ro
1009 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate