Home Stiri medicale Ortopedia pediatrica, din nou la rezidentiat dupa 7 ani de pauza

Ortopedia pediatrica, din nou la rezidentiat dupa 7 ani de pauza

26 Octombrie 2012 16:10
REPERE DIN STIRE
  • Eforturile ortopezilor pediatri, de 10 ori mai mari decat in mod normal
  • Ortopedia pediatrica e o specialitate care necesita foarte multa gandire
  • Prof. Burnei nu are niciun medic tanar in echipa, dar astepta cu nerabdare cei cinci noi rezidenti
  • Anul acesta sunt 18 locuri la rezidentiat in domeniul ortopediei pediatrice
Ortopedia pediatrica, din nou la rezidentiat dupa 7 ani de pauza
FOTO: Adelina Titire

Specialitatea de ortopedie pediatrica a fost inclusa la rezidentiat, dupa sapte ani de pauza, in urma unei decizii definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar mai ales in urma unor eforturi extraordinare depuse de Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri (ARTOP).

Anul acesta sunt 18 locuri la rezidentiat in domeniul ortopediei pediatrice, iar prof. Burnei, presedintele ARTOP, dar si presedintele Comisiei de Ortopedie Pediatrica din Ministerul Sanatatii, spera ca absolventii de medicina care s-au inscris la rezidentiat sa opteze pentru aceasta specialitate.

Profesorul nu are niciun medic tanar in echipa, dar astepta cu nerabdare cei cinci noi rezidenti care vor veni in Spitalul Marie Curie incepand de la anul. Cel mai tanar medic pe care prof. Burnei il are in echipa are o experienta de 10 ani in domeniu.

Ortopedia pediatrica e o specialitate care necesita foarte multa gandire

"Eu am convingerea ca tinerii medici opta pentru aceasta specialitate. Este o specialitate care necesita foarte multa gandire, care da foarte multe satisfactii. Practicand-o, reusesti sa parcurgi trepte pe care altfel nici nu ti le-ai putea imagina. Daca ei vor ocupa aceasta specialitate vor fi cei care au posiblitatea acum, in aceste momente dificile, sa-si insuseasca mai repede cunostintele, sa intre in practica mult mai devreme pentru ca asa se cere si vor reusi sa devina specialistii care vor avea drepturile de a practica medicina in toate centrele europene sau in toate centrele din lume", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Gheorghe Burnei.

Stie ca medicii pleaca pe capete din Romania si e constient ca exista riscul ca, odata ce-i formeaza la cel mai inalt nivel, sa plece din sistemul romanesc pentru salarii mai bune. Optimist din fire, nu-si pierde, totusi, speranta. Marturiseste ca a fost abordat de multi medici vor sa imbratiseze specialitatea de ortopedie pediatrica.

"Medicii care au plecat de la noi din tara n-au plecat pentru ca asa au vrut, ci pentru ca au fost fortati de imprejurari. Acum, sa zicem ca din 18 cati pregatim anual, vor pleca unul, doi. Dar, daca ei vor fi motivati, daca vor fi stimulati si determinati sa ramana in tara, daca isi vor gasi posturi si locuri, daca exista necesarul de medici, cu siguranta ca nu vor mai pleca. Eu am convingerea asta. Trebuie sa avem cat mai multi medici tineri, ei reprezinta izvorul specialitatii noastre", a continuat medicul.

Eforturile ortopezilor pediatri, de 20 de ori mai mari decat in mod normal

In cei sapte ani in care nu s-au mai format ortopezi pediatri, lipsa de personal din spitale a facut ca eforturile celor ramasi pe baricade sa fie de 10 sau chiar 20 de ori mai mari pentru a mentine activitatea in domeniu si pentru a satisface nevoia de asistenta medicala.

Si prof. dr. Aprodu saluta pregatirea rezidentilor in ortopedie pediatrica, ce revine centrelor spitalicesti dotate cu personal cu experienta in domeniu. "E normal ca un copil sa beneficieze de tratament in unitati pentru copii. Lucrurile au intrat in normal", a declarat prof. dr. Aprodu de la UMF Iasi.

Un alt punct din agenda ARTOP este ca centrele de ortopedie pediatrica din tara sa ajunga la nivel european. "Exista sectii de chirurgie si ortopedie pediatrica care au un spatiu adecvat in care fac acum chirurgie si ortopedie pediatrica, dar marea noastra problema e lipsa de specialisti. In patru centre nu mai exista niciun medic, nici de chirurgie pediatrica, nici de ortopedie pediatrica", a conchis profesorul Burnei.

In Romania ar fi nevoie de cel putin 100 de specialisti in ortopedie pediatrica. In prezent, exista aproximativ 30 de centre de chirurgie si ortopedie pediatrica in tara si numai 10 specialisti.

Cursuri de formare si platforma de telemedicina pentru ortopezii pediatri

De asemenea, vor avea loc intalniri intre sefii de sectii, ei urmand sa expuna ce domeniu vor sa abordeze in cadrul specialitatii. Reprezentatii ARTOP vor consemna temele care, ulterior, vor fi dezbatute la nivel de centre universitare.

"La cursuri vom asigura in cadrul clinicilor noastre locuri in care vor sta o saptamana, doua, trei, timp in care vor putea efectua interventii operatorii sub supravegherea lectorilor sau a profesorilor care predau la cursuri. Dupa ce vor finaliza aceste cursuri, vom tine legatura si vor putea sa revina pentru a se forma", a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei.

Ortopezii pediatri au in vedere si un sistem de telemedicina, pentru a discuta cazurile mai dificile si pentru a acorda asistenta necesara specialistilor din teritoriu. "Avem in plan o platforma de telemedicina. Doar ca avem nevoie de surse de finantare pentru a indeplini acest obiectiv. Le vom cauta si sper ca le vom gasi", a conchis prof. Burnei.

Cititi AICI un interviu in exclusivitate acordat site-ului PaginaMedicala.ro. Prof. dr. Gheoghe Burnei este una dintre personalitatile medicale prezente in sectiunea Vox Medici din PaginaMedicala.ro, fiind si premiat la Gala Tinerilor Medici din 2010. 

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
4352 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate