Home Stiri medicale Parodontologia - o specialitate nou introdusa in Rezidentiat si foarte cautata

Parodontologia - o specialitate nou introdusa in Rezidentiat si foarte cautata

27 Octombrie 2010 13:54
REPERE DIN STIRE
  • Specialitatea de parodontologie - introdusa in Rezidentiat din 2009
  • 11 locuri sunt alocate pentru sesiunea din acest an a examenului
  • Tratamentul parodontopatiilor trebuie stabilit de medicul specialist si nu de stomatologul generalist
  • Preventia parodontozei, slabuta
Parodontologia - o specialitate nou introdusa in Rezidentiat si foarte cautata

Incepand cu anul 2009, s-a introdus in Rezidentiat si specialitatea de parodontologie, alaturi de altele trei. Anul trecut au fost alocate 10 locuri, in timp ce pentru examenul din 21 noiembrie 2010 sunt puse la dispozitie 11.

"Ei (rezidentii pe parodontologie, n. red.) sunt cei cu notele cele mai mari pentru ca aceasta parodontologia este una dintre cele mai cautate specialitati", ne-a explicat conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, coordonatorul programului de Rezidentiat pe Bucuresti.

Tratamentul parodontopatiilor trebuie stabilit de medicul specialist si nu de stomatologul generalist.

"Medicul stomatolog general nu este specialist in parodontologie. Avem de anul trecut specialitate de parodontologie, astfel incat medicul stomatolog are posibilitatea de a indruma, de a trimite pacientul cu o afectiune parodontala spre specialistul in acest domeniu. In schimb, educatia pentru igiena bucala prin folosirea pastelor de dinti adecvate, a periajului corespunzator, precum si mijloacele de preventie le poate efectua orice medic stomatolog cu pregatire generala", sustine dr. Anca Dumitriu.

La nivelul intregii tari nu am putea spune ca exista medici specialisti care sa gestioneze si sa trateze afectiunile parodontale. Desi specialitatea de parodontologie a fost introdusa in Rezidentiat abia anul trecut, in tara au existat si inca exista medici stomatologi cu competente sau cu supraspecializare in parodontologie. Astfel, numarul specialistilor in acest domeniu este undeva la nivelul sutelor.

Preventia parodontozei, slabuta

In Romania, preventia afectiunilor parodontale nu este bine pusa la punct, ceea ce face ca patologia sa fie foarte bogata si sa conduca la un aflux mare de pacienti.

"Acest lucru desi ne intristeaza, ne ofera si posibilitatea de a exercita mijloace terapeutice eficiente pe o cazuistica extrem de generoasa", a declarat in cadrul unei conferinte de presa dr. Anca Silvia Dumitriu, care este si sefa catedrei Parodontologie a Facultatii de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti.

Ca in orice situatie, vina este de ambele parti. In plus nu este doar cazul parodontopatiilor, ci si al altor afectiuni buco-dentale.

"Exista o combinatie: in primul rand o perceptie a pacientului nu foarte importanta a acestui aspect, iar pe de alta parte medicul stomatolog de multe ori poate sa nu foloseasca un limbaj atat de simplu pentru nivelul de intelegere al unui pacient. Lucrurile acestea se vor remedia pe parcurs, insa esential este ca pacientul sa constientizeze a se prezenta mai des la medicul stomatolog si atunci va obtine informatiile necesare", a precizat dr. Anca Silvia Dumitriu.

In ultimul an, 40% dintre romani nu au fost deloc la dentist, arata primul studiu national despre bolile parodontale - "Parodontoza in Romania".

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
11536 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs