Home Stiri medicale Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem

Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem

5 Iunie 2013 16:12
REPERE DIN STIRE
  • Piata bancilor de celules stem se ridica la valoarea estimata de 10 milioane de euro.
Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem
FOTO: Stuart Miles/freedigitalphotos

Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem, au afirmat reprezentantii companiilor de profil, reunite in Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

In 2012, trei dintre cele mai importante companii, ce acopera 3/4 dintr-o piata estimata la 10 milioane de euro, au infiintat ARBACS.

Miercuri, 5 iunie, Asociatia a lansat Codul de etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor de celule stem, membre ale organizatiei, si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

Codul ARBACS de etica profesionala in domeniul celulelor stem reglementeaza promovarea si furnizarea serviciilor de transport, procesare si stocare de celule stem catre profesionistii din domeniul sanitar, publicul larg, viitorii parinti si familiile acestora.

“In ultimul an, piata locala a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clientilor, acestia fiind mult mai informati in prezent, decat erau in trecut. Avand in vedere aceasta evolutie, noi consideram imperios necesara dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a eticii profesionale, cu care bancile membre isi intampina clientii”, a declarat Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.

Piata de celule stem din Romania se ridica in prezent la aproximativ 10 milioane de euro.

“Anual, 7% din femeile insarcinate din Romania aleg sa recolteze celule stem la nastere. Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia (15%), Spania si Slovacia, iar cele cu unul mai scazut sunt Germania (3%), Polonia si Austria”, adauga dr Bogdan Ivanescu, reprezentantul uneia dintre companiile semnatare ale documentului.

Pana in prezent, doar recent, intr-un singur caz, s-au folosit celule stocate. Potrivit lui Tudor Panu, este vorba despre un copil in varsta de 1 an, care a fost tratat in strainatate, la Duke University, pentru paralizie cerebrala.

Codul de etica lansat se sprijina pe Codul de Conduita in comunicare comerciala responsabil al Asociatiei Europene a Bancilor Familiale de Celule Stem.

Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul bancarii de celule stem. Acestea reprezinta institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si respecta toate normele legale in vigoare.
 

Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1209 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate