Home Stiri medicale Ponta, despre dublarea salariilor rezidentilor: "Este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!"

Ponta, despre dublarea salariilor rezidentilor: "Este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!"

30 Octombrie 2012 16:16
REPERE DIN STIRE
  • Premierul Victor Ponta a declarat ca stie care sunt solicitarile CMR legat de rezidenti
  • In nicio tara finantarea sanatatii nu acopera toate problemele din sistem
  • Ponta: Eu cred ca ceea ce fac medicii din Romania pentru foarte putini bani este o munca eroica
Ponta, despre dublarea salariilor rezidentilor: "Este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!"
FOTO: eangajare.com

Premierul Victor Ponta a declarat ca stie care sunt solicitarile Colegiului Medicilor din Romania referitoare la dublarea si respectiv triplarea salariilor medicilor rezidenti incepand cu anul 2013. Ponta a tinut sa precizeze ca nu vrea sa faca promisiuni legate de procentul din PIB destinat Sanatatii pe anul ce urmeaza, motiv pentru care nici nu vrea sa promita marirea salariilor pentru medicii rezidenti.

"Stiu ce a solicitat Colegiul Medicilor din Romania. Evident ca marirea salariilor rezidentilor ar fi un lucru drept si corect, dar este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!", a declarat Victor Ponta.

Acesta a explicat ca in nicio tara finantarea sanatatii nu acopera toate problemele din sistem. "De fiecare data este nevoie de mai multi bani la sanatate. Intr-adevar, nicio tara nu are viitor fara educatie si sanatate, si am incredere in profesionistii din sanatate. Eu cred ca ceea ce fac medicii din Romania pentru foarte putini bani este o munca eroica. Tocmai din acest motiv nici nu vreau sa lansez promisiuni pe care nu le pot tine", a completat premierul.

CMR vrea salarii duble pentru rezidenti pana la finele anului

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat, cu ocazia Adunarii Generale a CMR, un salariu lunar de minimum 2400 lei pentru medicii rezidenti, incepand cu anul 2013.

Solutia pe care CMR a identificat-o este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.

"Avem o discutie cu Colegiul Medicilor din Romania pentru a gasi o solutie pentru a creste veniturile medicilor rezidenti. E vorba de utilizarea altfel a resurslor financiare existente, pe de-o parte si pe de alta parte, o modalitate prin care activitatea practica a medicilor rezidenti la patul bolnavului sa fie remunerata", a declarat dr. Vasile Cepoi, consilier de stat al primului ministru.

"Intreaga suma va fi repartizata catre rezidenti fara sa fie impozitata. Prin urmare, in prima faza venitul va creste de la 800 de lei la 1600 de lei in mana pentru ultimele doua luni ale anului. In proiectia bugetara pe anul viitor noi (n.r. Colegiul Medicilor din Romania) minimum 2400 lei in mana pentru un rezident, iar aceasta sa fie baza pentru a creste veniturile medicilor specialisti si ale medicilor primari", a completat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, cu ocazia Adunarii Generale a Colegiului.

Arafat: Decizia tine de MFP, nu de MS

Si subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat ca veniturile medicilor trebuie marite, insa este necesara gasirea solutiilor viabile pentru a face acest lucru.

"Recunoastem ca este o problema cu veniturile medicilor, dar decizia pentru mariri de salariu si pentru orice problema de ordin financiar trebuie luata de Ministerul Finantelor, nu de catre Ministerul Sanatatii", a declarat dr. Raed Arafat. 

In cazul in care salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, adunarea generala a CMR va decide care va fi strategia pe care o vor urma pentru a-si indeplini acest obiectiv.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
8340 vizualizari
Adauga comentarii
5 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate