Home Stiri medicale Prea putine locuri si posturi la rezidentiat. FASMR inainteaza o petitie lui Ponta

Prea putine locuri si posturi la rezidentiat. FASMR inainteaza o petitie lui Ponta

11 Octombrie 2012 10:11
REPERE DIN STIRE
  • Medicinistii sunt nemultumiti de numarul de locuri si posturi de la concursul de rezidentiat
  • 2552 de locuri scoase la concursul de rezidentiat din 2012
  • In 2012 se organizeaza concurs pe post si pentru spitalele clinice
  • Discrepanta intre numarul foarte mare de studenti la medicina si oferta saraca a MS
Prea putine locuri si posturi la rezidentiat. FASMR inainteaza o petitie lui Ponta
FOTO: healthocrates.com

Studentii medicinisti sunt nemultumiti de numarul de locuri si posturi puse la dispozitia absolventilor de medicina la concursul de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2012. Prin urmare, acestia au luat decizia de a trimite o scrisoare premierului Victor Ponta prin care solicita augmentarea locurilor si posturilor disponibile in programul de rezidentiat, precum si publicarea de urgenta a tuturor detaliilor legate de Rezidentiat 2012.

"Semnalam drept o situatie critica si de interes national imposibilitatea absolventilor de medicina din intreaga tara de a isi exercita cu totii dreptul de a profesa in cariera pentru care au studiat un numar total de 18 ani, din care 6 ani pretrecuti trecand prin filtrul academic al facultatii de medicina. Absolventii facultatii de medicina sunt viitorii binefacatori ai natiunii. Pastram credinta ca sunt si elite ale societatii, cu menirea suprema de a ii vindeca pe toti cei in nevoie, indiferent de varsta si statut social. Aceasta este cea mai stringenta cerere a absolventilor din toare regiunile tarii in momentul de fata", se arata in scrisoarea deschisa inaintata de Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), ce reprezinta peste 10.000 de membrii din intreaga tara.

FASMR protesteaza fata de decizia MS de a diminua locurile la rezidentiat

Discrepanta intre numarul foarte mare de studenti la medicina si oferta saraca a Ministerului Sanatatii, precum si lipsa unui dialog real cu cei din sistem i-a nemultumit pe medicinisti.

"Diminuarea locurilor in programul national de rezidentiat contrazice declaratiile privitoare la deficitul de cadre medicale si reprezinta inca un indemn clar la exod. Avand in vedere nemultumirea studentilor medicinisti din intreaga tara, legata de aceste lipsuri, ne angajam sa aparam interesele celor peste 10 000 de membrii ai federatiei nationale si sa protestam activ fata de decizia actuala a Ministerului Sanatatii", se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele FASMR.

Pe de alta parte, federatia saluta atat initiativa cat si concretizarea tuturor eforturilor intreprinse de catre conducerile universitatilor de medicina din Romania pentru realizarea in 2011 a unui nou material bibliografic medical, dedicat studentilor ce se pregatesc pentru examenul national de Rezidentiat.

"Examenul de Rezidentiat reprezinta un eveniment major in parcursul profesional al studentilor medicinisti romani si pregatirea acestuia necesita o atentie deosebita, atat din partea participantilor, conducerilor universitatilor de medicina din tara, cat si a Ministerului Sanatatii, toate partile implicate direct avand in final un tel comun: o pregatire profesionala cat mai buna a viitorilor medici, avand la fundament atat o selectie nationala adecvata a candidatilor la titlul de medic rezident, pe principiile meritocratiei si performantei reale cat si instrumentele adecvate de invatare a medicinei bazate pe dovezi", sustine FASMR.

2552 de locuri scoase la concursul de rezidentiat din 2012

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a publicat in urma cu cateva zile numarul de locuri si posturi disponibile in concursul de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2012. Conform documentelor, MS a scos la concurs 2552 de locuri, 2210 in domeniul medicina, 248 in domeniul medicinei dentare si 94 de locuri in domeniul farmaceutic.

Una dintre noutatile pe care o aduce rezidentiatul din acest an e faptul ca se organizeaza concurs pe post si pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici, ca in anul precedent. Decizia a fost luata pentru a sustine tinerii medici in a-si continua cariera profesionala in tara.

Examenul va avea loc descentralizat, pe centre universitare, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, cei care vor sustine examenul fie pentru ocuparea unui loc sau a unui post sunt nevoiti sa mearga in centrele universitare Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Taxa de participare pentru anul acesta, care initial a fost stabilita la 500 de RON, i-a nemultumit pe absolventii de medicina. PaginaMedicala.ro a aflat inca de vineri ca taxa de participare a fost redusa la 360 de RON de participant, prin confirmari ale conf. dr. Rafila, secretar de stat in MS si acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rector UMF Bucuresti. La inceputul acestei saptamani, Ministerul Sanatatii a publicat un ordin prin care a oficializat cuantumul taxei de 360 de RON pentru inscrierea la examenul de rezidentiat.

Punctajul minim de promovare - 60% din punctajul maxim realizat

Concursul se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare prevazut mai sus se calculeaza la nivelul
fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
8606 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate