Home Stiri medicale Premiera chirurgiala la Institutul Inimii din Targu Mures

Premiera chirurgiala la Institutul Inimii din Targu Mures

15 Septembrie 2009 05:12
Medicii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures au anuntat o noua premiera in chirurgia cardiovasculara: "Revascularizare miocardica prin mini-toracotomie, pe cord batand", informeaza NewsIn.

Operatia a fost facuta pe 11 septembrie, unui pacient in varsta de 68 de ani, suferind de cardiopatie coronariana si sechele infarct miocardic. Dobrin Paraschiv, din Brasov, s-a internat pe 9 septembrie in Sectia Clinica de Chirurgie Cardiovasculara. Interventia se remarca prin faptul ca perioada de recuperare este mult scurtata, iar riscurile post-operatorii mai reduse. Astfel, pacientul a fost externat la doar patru zile dupa ce a fost supus operatiei.

"Echipa medicala mixta, reunind specialisti in chirurgie cardiovasculara, toracica si generala: prof. as. dr. Galajda Zoltán ( IBCvT Tg. Mures), prof. dr. Copotoiu Constantin (SCJU Mures), dr. Raicea Victor, dr. Irina Modrigan (anestezie IBCvT Tg. Mures), a efectuat operatia cu succes, iar evolutia starii de sanatate a pacientului este foarte buna. Datorita tehnicii chirurgicale mini-invazive abordata, stres-ul operator, perioada de convalescenta a pacientului si riscurile postoperatorii sunt mult diminuate. De asemenea pe langa aceste avantaje, costul interventiei si al ingrijirilor este mult mai mic", a declarat prof. dr Radu Deac.

Prof. as. dr. Galajda Zoltán, seful unei clinici similare din Debrecen, a explicat de ce aceasta interventie este de preferat metodei clasice. "Este prima interventie chirurgicala de acest gen efectuata in IBCvT din Targu Mures, iar in literatura de specialitate din Romania nu am intalnit raportate sau publicate astfel de cazuri", a afirmat noul manager al institutiei, prof. dr Klara Branzaniuc.

“In patologia cardiovasculara, luând in considerare pozitia anatomica a inimii si a vaselor mari, caile de acces sunt de obicei de dimensiuni mari ce implica mai multe regiuni anatomice. in aceste operatii se utilizeaza tehnica circulatiei extracorporeale, o metoda de suplinire a functiei inimii si circulatiei cu ajutorul aparatului inima-plaman artificial, ceea ce complica atât calea de abord cât si necesitatile tehnice si de personal calificat. Durata de spitalizare mult redusa, o convalescenta mai rapida si factorul estetic sunt determinante. Nu trebuie neglijata psihologia bolnavului fara informatii si cunostinte de chirurgie cardio-vasculara, care judeca invazivitatea si pericolul chirurgical dupa marimea inciziei si rezultatul estetic postoperator”, a afirmat medicul.

Dr. Galajda Zoltán a adaugat ca la interventia clasica putini medici spun bolnavului ca in aproximativ doi ani stentul implantat in coronara ar putea sa se inchida, cu toate consecintele.

“Avantajele estetice si economice ale tehnicilor mini-invazive sunt evidente numai in contextul sigurantei chirurgicale, asigurata prin dezvoltarea unor tehnici chirurgicale bazate pe studii anatomo-clinice preliminare foarte riguroase. Abordul ramurii interventriculare anterioare a coronarei stangi pentru bypass coronarian prin mini-toracotomie stanga, are o semnificatie practica majora, deoarece permite efectuarea bypassului coronarian pe cord batând utilizând ca grefon artera mamara (toracica) interna stânga si o incizie de 4-5 cm”, a precizat prof.dr Radu Deac.

Astazi are loc la IBCvT Tg. Mures o alta interventie de exceptie, chiar daca nu in premiera. Un copil nascut prematur, la 33 de saptamani, diagnosticat cu "canal arterial persistent", este operat, dupa ce a fost transportat de urgenta la Sectia Clinica de Neonatologie - UGON nivel III a SCJU Mures. Nou-nascutul cântareste 1100 grame si este supus procedurii chirurgicale de ligaturare a canalului arterial persistent, interventie ce se va desfasura nu in sala de operatie, ci chiar in incubatorul care-l gazduieste, nefiind posibil transportul acestuia.

Dificultatea interventiei consta in greutatea mica a pacientului, nasterea lui prematura si in spatiul improvizat chirurgical, tocmai pentru a nu pune suplimentar in pericol viata micutului.

In urma cu un a avut loc o premiera nationala: interventia chirurgicala a unui nou nascut de 960 de grame cu malformatie cardiaca congenitala efectuata, de asemenea, in incubatorul bebelusului.
Sursa: PaginaMedicala.ro
5062 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate