Home Stiri medicale Preventia cardiovasculara trebuie sporita. Tratamentul afectiunilor nu este suficient

Preventia cardiovasculara trebuie sporita. Tratamentul afectiunilor nu este suficient

20 Septembrie 2011 16:20
REPERE DIN STIRE
  • Romania - pe locul 3 in lume ca si procent de mortalitate cardiovasculara
  • Efortul medicilor cardiologi de a trata cat pot ei de bine cazurile nu este suficient
  • Este nevoie de implicarea intregii populatii in preventia bolilor cardiovasculare
  • Nu exista preventie fara medicii de familie
  • Programul de preventie exista. Se asteapta finantarea de la MS
Preventia cardiovasculara trebuie sporita. Tratamentul afectiunilor nu este suficient
FOTO: Fundatia Romana a Inimii

Romania se afla in continuare pe locul trei in lume ca si procent de mortalitate cardiovasculara. Efortul medicilor cardiologi de a trata cat pot ei de bine cazurile nu este suficient si este nevoie de implicarea intregii populatii in preventia bolilor cardiovasculare.

Cardiologii se ocupa de preventia secundara si incearca sa previna complicatiile aduse odata cu instalarea bolilor. De preventia populationala nu se ocupa nimeni, zona aceasta fiind raspunzatoare de cea mai mare scadere in mortalitate.

"Noi ca si cardiologi tratam tot mai bine si incercam sa evaluam cat mai precoce datele ce tin de risc, dar trebuie sa ne schimbam conceptual atitudinea fata de aceasta boala. Pentru ca promovarea sanatatii si nu doar tratamentul poate scadea major cifrele de mortalitate prin bolile cardiovasculare", sustine prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, cea care a lansat campania de constientizare a riscului cardiovascular SOS Cardio.

Principalul instrument de evaluare a riscului cardiovascular este Testul Cartonaselor, accesibil online. Acesta, dupa parcurgerea a 10 intrebari privind factorii de risc, ofera pacientului si medicului o perspectiva adevarata asupra unei eventuale boli. Rezultatele testului trebuie validate de catre medicul de familie si, indiferent de vestea primita, vizita la medic si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt solutiile potrivite, sustin specialistii.

Preventia este o actiune pozitiva si eficienta, drept pentru care si viitorul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie (SRC) ii va acorda o atentie deosebita in mandatul sau, care va incepe din luna octombrie.

"Oricat ne-am chinui noi, in cabinetele noastre vor veni cei cu risc mare sau cei care au deja o boala. Restul populatiei nu o sa prea vina la cardiologi si avem nevoie pentru a transmite mesajul nostru de un intermediar. Intermediarul ideal este scoala, alaturi de mass-media" a declarat prof. dr. Ioan Coman, viitorul presedinte al SRC, adaugand ca ar mai fi nevoie si de o reactie activa din partea pacientilor care sa ofere specialistilor si punctul acestora de vedere.

Nu exista preventie fara medicii de familie

Nu putem vorbi despre preventie fara sa vorbim despre medicina primara pentru ca nu exista preventie fara medici de familie. Multe Teste ale Cartonaselor au fost analizate in cabinetele medicilor de familie, iar rezultatele nu sunt foarte bune, sunt chiar "triste".

"La nivelul cabinetelor noastre rezultatele sunt triste. Este nevoie de un program pe termen lung. Daca acum nu facem ceva, tinerii si copiii nostri vor avea de dus povara milioanelor si milioanelor de bolnavi care vor trebui tratati. Poate ca vom avea cu ce, dar nu stiu ce societate isi va permite sa duca pe umeri povara unui numar imens de bolnavi. Trebuie sa crestem speranta de viata sanatoasa si daca nu o facem cu totii, nu de maine, ci de ieri, nu vom realiza nimic", considera dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Nu exista risc 0 de boli cardiovasculare la nicio categorie de varsta. "Daca ai 20 de ani, riscul este undeva mai mic decat 1%. Odata cu varsta, creste si riscul. Noi spunem ca sub 1% este risc scazut, intre 1% si 5% este risc moderat, intre 5% si 10% este risc crescut si peste 10% este risc foarte mare. Peste 10% inseamna ca mai mult de una din 10 persoane poate ajunge la complicatii majore cum ar fi decesul", a adaugat prof. dr. Dan Gaita.

Programul de preventie exista. Se asteapta finantarea de la MS

Ministerul Sanatatii nu a reusit sa implementeze un program consistent pe preventia cardiovasculara. In acest sens, reprezentantii Ministerului spera sa intervina cat mai curand.

"Speram sa reusim sa debutam un astfel de program de anul viitor. El exista, a fost realizat in colaborare cu Societatea Nationala a Medicilor de Familie, cu societatile de diabet si cu societatile de neurologie din Romania. Este foarte bine conturat in acest moment, cu suportul Societatii Europene de Cardiologie de unde am preluat modelul de evaluare a pacientilor cu boli cardiovasculare. Asteptam finantarea din partea Ministerului Sanatatii si debutul cat mai precoce cu putinta a acestui program", a explicat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii.

Actualul presedinte al SRC, prof. dr. Dan Deleanu, confirma afirmatiile reprezentantului MS: "Societatea Romana de Cradiologie si-a creat in ultimii ani o prioritate si anume aceea de a avea un program stucturat pe preventie cardiovasculara. El exista deja, este chiar tiparit si a fost inmanat tuturor membrilor societatii".

Ceea ce Ministerul a facut a fost pe partea de tratament. Dintre aceste realizari, cea mai importanta este implemetarea tratamentului interventional al infractului miocardic acut, care a salvat vieti. Potrivit datelor, mortalitatea prin infarctul miocardic acut in centrele in care s-a derulat programul a scazut de la 13% la circa 6%.

Exemple ca alte tari au reusit sa reduca riscul cardiovascular prin preventie

In 1970, Finlanda avea aceeasi mortalitate ca si noi, era campioana mortalitatii in Europa. Ei si-au propus nu doar sa trateze mai bine boala, ci sa si reduca la nivelul populatiei anumiti parametri.

"Au decis sa reduca cu 5 miligrame din 300 de miligrame nivelul mediu al colesterolului din sange la toata populatia, sa reduca cu 3 milimetri tensiunea sistolica din 130 de la media de atunci la toata populatia Finlandei, sa opreasca fumatul si sa ii incurajeze sa faca mai multa miscare. Deci nu a fost vorba despre o campanie a cardiologilor, ci despre o campanie a intregii comunitati", a explicat presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

...
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
4682 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs