Home Stiri medicale Primul Centru Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, inaugurat la Institutul Clinic Fundeni

Primul Centru Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, inaugurat la Institutul Clinic Fundeni

17 Mai 2017 15:42
REPERE DIN STIRE
  • In Romania, aproximativ 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica
  • Peste 50% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale necesita interventii chirurgicale
  • 19 mai, Ziua Internationala a Luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat primul Centru din Romania Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (Boala Crohn si Rectocolita ulcerohemoragica) in cadrul unui eveniment desfasurat in parteneriat cu Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR) si cu societatea profesionala Clubul Roman pentru Boala Crohn si Rectocolita ulcerohemoragica (RCCC).

Acesta a inclus si o dezbatere despre importanta centrelor specializate si impactul pozitiv asupra calitatii vietii pacientilor romani, subliniind necesitatea recunoasterii si acreditarii centrelor dedicate pacientilor cu boli inflamatorii intestinale. La dezbatere au participat voci importante din sistemului medical, reprezentanti ai autoritatilor din domeniul sanatatii, pacienti si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

„Bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante si costisitoare, atat la nivel de individ, cat si la nivel de societate. De cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate tardiv si tratate suboptimal. Prin formarea si acreditarea de centre dedicate pacientilor cu boli inflamatorii intestinale se poate asigura excelenta in ingrijirea acestor pacienti, prin reducerea timpului de asteptare, imbunatatirea tratamentului oferit pacientilor si evitarea progresiei bolii sau a complicatiilor”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, Presedintele in exercitiu al RCCC.

„Demersurile noastre pentru recunoasterea si acreditarea centrelor de excelenta in BII au inceput inca din 2014, cand grupul de lucru din cadrul RCCC a analizat un raport KPMG care a evaluat situatia din 8 unitati dedicate BII din lume, precum si alte date din literatura de specialitate. Ulterior, expertii au extras criteriile care definesc excelenta in asistenta pacientilor cu boli inflamatorii intestinale, un set de indicatori de calitate, structura si rezultate, si a evaluat aplicabilitatea lor in Romania. Obiectivul nostru este optimizarea asistentei medicale si cresterea calitatii vietii pacientilor cu BII prin promovarea unui model de abordare integrata, multidisciplinara, standardizata si actualizata si monitorizata permanent, avand in centru pacientul si nevoile lui complexe”, a declarat Prof. Dr. Liana Gheorghe, Past-President al RCCC, sef sectia III Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Centrul pe care il inauguram astazi beneficiaza de infrastructura adecvata acestui scop, resurse umane si competente profesionale pentru a oferi o ingrijire integrata si holistica pacientilor cu boli inflamatorii intestinale: accesul la tehnici de varf endoscopice, imagistice si chirurgicale, o echipa multidisciplinara (gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, farmacist, asistente specializate, dietetician), discutarea cazurilor complexe si decizia terapeutica in cadrul unor meeting-uri periodice multidisciplinare, educatia pacientilor si familiilor acestora, facilitati de cercetare in domeniu”, Prof Dr. Cristian Gheorghe, Presedinte ales al Societatii Romane de Endoscopie Digestiva (SRED), sef sectia I Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Printre temele abordate in cadrul dezbaterii s-au numarat elaborarea si actualizarea unor ghiduri de buna practica medicala, formarea si acreditarea de centre dedicate ingrijirii pacientilor cu boli inflamatorii intestinale, ingrijirea centrata pe pacient, importanta controlului bolii pe termen lung si optimizarea monitorizarii, cresterea calitatii vietii, prevenirea spitalizarilor, complicatiilor si interventiilor chirurgicale, prevenirea dizabilitatilor si incapacitatii de munca, reducerea “poverii” bolii (costuri directe si indirecte legate de boala).

In Romania, aproximativ 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care peste 2.500 sunt cuprinsi in Registrele Nationale IBD Prospect si EPIROM.  In prezent, atat pacientii cu boli inflamatorii intestinale, cat si medicii acestora se confrunta cu provocari majore precum inconsistenta in aplicarea protocoalelor de diagnostic si tratament, diagnosticul tardiv si referarea cu intarziere catre centrele specializate sau absenta facilitatilor destinate tratamentului complex al bolii (co-morbiditati, conditii asociate - denutritie, depresie, anxietate, anemie, boala osoasa, complicatii oftalmologice, articulare, dermatologice etc).

„Prin intermediul acestui eveniment, ASPIIR continua demersul sau de a atrage atentia asupra impactului pe care bolile inflamatorii intestinale il au asupra pacientilor, atat fizic cat si psihic, la nivelul vietii profesionale si personale. Pentru cresterea calitatii ingrijirilor in bolile inflamatorii intestinale sunt necesare dialogul si colaborarea continua intre pacienti, medici si autoritati”, a declarat Isabella Grosu, Presedintele Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR).

Dezbaterea a avut loc si in contextul „Zilei Internationale a Luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale”, marcata anual in ziua de 19 mai.

Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania s-a aliniat acestei campanii, cladirile de birouri SkyTower si Bucharest One fiind iluminate in violet in ziua de vineri, 19 mai, pentru a creste gradul de constientizare a populatiei asupra acestor afectiuni.

...
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
1542 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate