Home Stiri medicale Primul centru de tratament gratuit pentru dependentii de alcool

Primul centru de tratament gratuit pentru dependentii de alcool

28 Iunie 2011 18:02
REPERE DIN STIRE
  • ALIAT a inaugurat in Bucuresti primul centru pentru tratament multidisciplinar gratuit din Romania
  • Un centru similar va fi inaugurat maine la Targoviste
  • Dependenta de alcool este nu doar o problema medicala, ci si una sociala
Primul centru de tratament gratuit pentru dependentii de alcool
FOTO: PaginaMedicala.ro

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) a inaugurat in Bucuresti primul centru pentru tratament multidisciplinar gratuit din Romania, dedicat in exclusivitate persoanelor dependente de alcool si familiilor acestora. Un centru similar va fi inaugurat maine la Targoviste.

Astfel, pacientii centrului vor beneficia de servicii complexe, integrate intr-un lant terapeutic ce cuprinde tratamentul dependentei si prevenirea recaderilor, dezvoltarea personala a beneficiarului, sedinte de informare, psihoeducatie si suport pentru membrii acestora, formare educationala, etc.

"Aceste centre marcheaza un moment important in dezvoltarea serviciilor de sanatate mintala. Cred ca avem ocazia sa spunem oamenilor ca dependenta de alcool este o boala ce afecteaza 5-10% din populatie si ca pentru fiecare persoana dependenta de alcool, alte sapte persoane sunt afectate. Drept urmare, un numar semnificativ de oameni au direct sau indirect probleme cu alcoolul", a explicat in cadrul unei conferinte de presa medicul psihiatru Eugen Hriscu, directorul Stiintific ALIAT.

Problemele de alcool au un tratament eficient

Dependenta de alcool este nu doar o problema medicala, ci si una sociala. O idee perpetuata insa de medicina romaneasca este aceea ca tratamentul persoanelor dependente de alcool inseamna 10 zile de spitalizare.

"Tratament eficient exista, iar ratele de succes sunt printre cele mai bune. Noi am deschis astazi un centru care va oferi servicii complexe - medicale, sociale si psihologice, iar metodele terapeutice sunt la standarde internationale", a completat dr. Eugen Hriscu.

Mihai Badica, psiholog, este coordonatorul Alcocentrului din Bucuresti. Potrivit acestuia, vor exista 1200 de posibili beneficiari pe durata celor trei ani de zile a proiectului, finantat din Fondul Social European.

"Speram la o accesare ridicata a serviciilor in urmatorii trei ani, mai ales ca ele sunt gratuite", a explicat psihologul.

Pacientii - interventie medicala sau sociala

Centrul este, in fapt, un ambulator unde pacientii vor putea veni printr-o programare facuta in prealabil. In functie de necesitati, persoana va beneficia de o interventie medicala sau de una sociala. Conform reprezentantilor ALIAT, protocolul terapeutic se bazeaza pe tehnici cognitiv comportamentale de scurta durata si insumeaza 12 sedinte.

"Daca exceptam spitalele de psihiatrie, statul roman nu investeste in tratarea problemelor de alcool. Vorbim, asadar, de costuri medicale, juridice si sociale. Nimeni nu trebuie sa fie dependent de alcool de pe o zi pe alta", a conchis directorul Stiintific ALIAT.

Centrul din Bucuresti este deschis de luni pana vineri intre orele 9.00-18.00 in str. Constantin F. Robescu nr. 4, sect. 3. Partenerii proiectului sunt Centrul National de Studii in Medicina de Familie si Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
2585 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate