Home Stiri medicale Primul neurochirurg roman care lucreaza full time intr-un spital privat din Romania

Primul neurochirurg roman care lucreaza full time intr-un spital privat din Romania

17 August 2011 15:36
REPERE DIN STIRE
  • Primul neurochirurg roman care lucreaza full time intr-un spital privat din Romania, Mihail Dancescu
  • 30 de ani de activitate la Spitalul Militar de Urgenta "Regina Maria" din Brasov
  • Neurochirurgul conduce Departamentul de Neurochirurgie Spinala de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov
  • Mai e nevoie cel putin de un neurochirurg, specialist sau rezident in ultimul an
  • O hernie de disc prin microdecompresie este 6000 lei la Spitalul Sf. Constantin
Primul neurochirurg roman care lucreaza full time intr-un spital privat din Romania
FOTO: arhiva personala dr. Mihail Dancescu

Neurochirurgia este o specialitate extrem de dificila. Necesita vasta experienta chirurgicala, obtinuta in mare parte dintr-un volum crescut de operatii, aparatura si dotare tehnica de inalt nivel. Fiind o specialitate costisitoare, ea se practica de obicei in spitalele de stat. Nici privatii din Romania nu se incumeta sa deschida peste noapte sectii de neurochirurgie, dar nici medicii nu se indura sa plece din spitalele de stat pentru a lucra cu norma intreaga in sistemul privat.

Primul neurochirurg roman care a avut curajul sa faca pasul cel mare si anume sa treaca in regim full time la un spital privat este medicul Mihail Dancescu.

Dupa 30 de ani de activitate la Spitalul Militar de Urgenta "Regina Maria" din Brasov, neurochirurgul a decis sa accepte oferta de a conduce Departamentul de Neurochirurgie Spinala de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov.

Alexandra Manaila (A.M.): Ce anume v-a determinat sa parasiti sistemul de stat?

Mihail Dancescu (M.D.): In momentul in care a venit oferta, aceasta a fost suficient de buna, iar situatia din sistemul sanitar suficient de proasta ca sa nu stau prea mult pe ganduri. Part time am tot lucrat la privat. La un moment dat eram full time la Spitalul Militar din Brasov si mai lucram inca in 3 locuri la privat. Discutii cu investitorii acestui spital am purtat mai bine de un an de zile. Ce m-a convins? Confortul profesional, sala de operatie, toate conditiile oferite, salariul si faptul ca-i cunosteam pe investitori de multi ani si mi-am dat seama ca sunt suficient de puternici financiar si seriosi ca sa faca ceea ce-si doresc. Asa ca, de la 1 februarie 2011 am inceput munca la privat cu tot cu personalul nou si cu o echipa neurochirurgicala noua. Am inceput cu doua luni mai devreme decat deschiderea oficiala.

A.M.: Aveti suficient personal in sectia neurochirurgie sau mai cautati?

M.D.: Deocamdata sunt singurul neurochirurg. Am si angajat personal, care are suficienta experienta. Asistentele au lucrat in blocuri operatorii si sunt foarte multumit. Din pacate, nu am gasit un coleg de varsta mea sau mai tanar care sa vrea sa vina full time in spital. Mai e nevoie cel putin de un neurochirurg si as prefera sa fie un specialist sau rezident in ultimul an. Politica spitalului este de asa natura incat medicul va merge la cursuri, congrese si specializari in lume pentru a invata tehnici cat mai noi. Nu dorim sa ramanem cu tehnicile de acum 30 de ani care inca se mai practica la noi in multe spitale din tara, si nu pentru ca medicii nu doresc sa invete, ci pentru ca necesita aparatura noua si costititoare. Dar, la noi se cer tehnici minim invazive cu recuperare cat mai rapida a pacientilor. Este nevoie de un neurochirurg sau poate chiar de doi, deoarece dorim sa ne extindem pe patologia cerebrala.

A.M.: Comparativ cu alte spitale cum este munca in Spitalul Sf. Constantin?

M.D.: Tipul de activitate este acelasi, dar aici am alte posibilitati, dotari, circuite. Eu am fost in multe spitale din Europa si nu am vazut nicaieri totul ca la carte ca aici. In calitate de sef de sectie si aici fac rapoarte, dar daca argumentez destul de bine mi se da ceea ce cer. Nu trebuie sa mai vin cu un al 16 raport ca la stat si nu trebuie sa aduc argumentul ca deja s-au intamplat necazuri in sala ca sa primesc ceva. Daca am cerut la privat si am argumentat necesitatea unei truse, unui aparat le-am si primit. Acum am timp sa-mi pregatesc operatiile, cazurile, nu mai am atatea probleme administrative, atatea revizii si lucruri birocratice. Practic, 1-2 ore pe zi stau si imi pregatesc interventiile, am acces la internet, bibliografie si imagistica. Cand eram la spitalul Militar aveam cam 7-8 interventii pe saptamana, aici fac o operatie pe zi, dar am si zile de consultatie.
In privinta participarilor la congrese, conferinte si cursuri, ele sunt platite de spital, asa este prevazut in contract.

A.M.: Unii colegi spun ca nu opteaza pentru neurochirurgie in privatul romanesc, fiindca nu exista garda si imagistica...

M.D.: Avem o linie de garda pe cele 4 sectii din Spitalul Sf. Constantin. Eu ca sef de sectie nu fac garzi, dar altfel se fac la noi garzi si pacientii pot fi urmariti.Exista sectie de ATI, laborator permanent, imagistica are program de la orele 8 la 22, iar in urgenta vine personalul de acasa. Avem insa si un aparat radiologic mobil pe care il putem folosi.

A.M.: Altii motiveaza ca in privat nu se rezolva decat cazuri usoare.

M.D.: La cazurile spinale fac absolut orice de la patologia tumorala si traumatica pana la cea degenerativa. Dar nu este spital de urgenta. Totusi, avem multe cereri de transfer de la pacientii aflati dupa un traumatism stabilizat la spitalul judetean din Brasov la noi. Si asta se intampla aproape pPatologia tumorala care, de asemenea, e foarte complexa o rezolvam uzual.

A.M.: Atrageti pacientii si prin preturi...

M.D.: Patologia herniei de disc se face dupa tehnici cat mai moderne la noi. Practic, ce se face la Budapesta, Viena, Munchen, Istanbul se face si la noi in spital. Unde se preteaza, preferam tehnicile minim invazive, iar preturile sunt cu 75-50% mai mici fata de cele mai joase preturi din piata. O hernie de disc prin microdecompresie este 6000 lei, pret in care intra tot si interventia, si anestezia generala si spitalizarea. Aceeasi hernie tratata la Istanbul costa 6000 dolari, iar la Viena 15000-20000 euro. Pacientii care vin la noi sunt din zona, dar si din Prahova, Sibiu, Dambovita, Italia, Moldova, Israel. Spitalul e deschis pentru oricine si multi isi permit, pentru ca preturile sunt mici. Avem parteneriat si cu o banca, astfel ca se poate plati si in rate.


A.M.: Sunteti singurul medic brasovean care lucreaza in acest spital privat din Brasov. Cum se explica?

...
Autor: redactor sef: Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
17764 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs