5 Programul national de oncologie .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Programul national de oncologie

Programul national de oncologie

20 Iunie 2011 13:30
REPERE DIN STIRE
  • Programul national de oncologie
  • Are in strucutura sa 6 subprograme
  • Subprogramul de profilaxie a cancerului de col uterin, derulat doar anul acesta

Programul national de oncologie este coordonat de catre Comisia de oncologie a Ministerului Sanatatii si de principalele institute oncologie din tara - "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Capitala si "Prof. Dr. Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica se ocupa de profilaxia cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV a populatiei feminine eligibile, iar Centrul National pentru Evaluarea si Promovarea Starii de Sanatate (CNEPSS) are in grija realizarea, implementarea si managementul Registrului national de cancer.

De altfel, printre obiectivele programului se numara si diagnosticarea in stadii incipiente a cancerului de col uterin, cancerului mamar si cancerului colorectal, realizarea tratamentului bolnavilor cu afectiuni oncologice si monitorizarea evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice.

Programul national de oncologie are in structura sa sase subprograme.

Subprogramul de profilaxie a cancerului de col uterin, derulat doar anul acesta

Subprogramul de profilaxie a cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV, urmareste vaccinarea HPV a populatiei feminine eligibile, conform metodologiei aprobate, realizata prin cabinetele medicale din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar, cabinete de medicina de familie, cabinete de obstetrica-ginecologie si cabinete de planificare familiala. El se desfasoara doar pe parcursul anului 2011.

Indicatorii fizici de evaluare ii reprezinta numarul de doze de vaccin HPV administrate, adica 70.000, in timp ce indicatorii de eficienta sunt costul mediu/persoana de sex feminin vaccinata (838,14 lei) si costul mediu/doza vaccin (279,38 lei).

Subprogramele de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, a cancerului mamar si a cancerului colorectal se desfasoara conform Normelor metodologice aprobate prin Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afectiuni oncologice

Prin acest subprogram se asigura tratamentul specific bolnavilor cu afectiuni oncologice: citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de crestere si inhibitori de osteoclaste in spital si in ambulatoriu si se realizeaza implementarea la nivel national a managementului Registrului national de cancer.

Ca si indicatori fizici de evaluare avem constituirea registrelor regionale de cancer si a Registrului national de cancer, iar ca indicator de eficienta - costul mediu/registru regional (125.000 lei).

Reprezentantii farmacistilor au avertizat ca fondurile alocate pentru programul national de oncologie, ca si cele pentru programul de diabet au fost epuizate inca de la sfarsitul lunii aprilie a acestui an.

Cel de-al saselea subprogram este cel de monitorizare a evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice prin PET-CT.

PaginaMedicala.ro v-a prezentat si informatii despre Programul National de prevenire si de combatere a consumului de tutun, coordonat tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala, precum si despre Programul national de boli endocrine.

Serialul privind programele nationale care se aplica in sistemul medical romanesc continua si saptamana viitoare.

Pana atunci puteti citi despre prezentarea Programului pentru Compensarea cu 90% a Pretului de Referinta al Medicamentelor, precum si despre celelalte programe nationale din 2011:Programul national care tine sub control infectiile nosocomialeProgramul national de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta, Programul National de hematologie si securitate transfuzionala Subprogramele de tuberculoza si de control al bolilor cu transmitere sexuala, Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului, Programul national de transplant de organeProgramul national de boli cardiovasculare, Programul national de sanatate mintala si Programul national de imunizare si Subprogramul de tratament invaziv al IMA pe 2011.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
2724 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs