Home Stiri medicale Proiect: Medicii din zonele defavorizate ar putea primi sporuri intre 100% si 200%

Proiect: Medicii din zonele defavorizate ar putea primi sporuri intre 100% si 200%

29 Ianuarie 2015 14:36
REPERE DIN STIRE
  • Medicii de familie si cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse intre 100% si 200% din salariu, conform unui proiect care va fi pus in dezbatere publica si care ar putea intra in vigoare la 1 aprilie.
Proiect: Medicii din zonele defavorizate ar putea primi sporuri intre 100% si 200%
FOTO: gorjeanul.ro

Medicii de familie si cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse intre 100% si 200% din salariu, conform unui proiect care va fi pus in dezbatere publica si care ar putea intra in vigoare la 1 aprilie, a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Sunt comunitati izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulati sa mearga in zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este in transparenta decizionala sau va fi afisat astazi si va fi dezbatut o perioada destul de redusa ca au fost discutii destul de multe pentru acest subiect si practic de la 1 aprilie va putea fi in vigoare. (...) Intentia noastra este sa atragem cati mai multi medici catre acele comunitati deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo si de a-i si mentine", a spus Banicioiu.

O alta modalitate de stimulare a medicilor de a lucra in mediul rural si urban este aceea ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea ca din fondurile disponibile sa directioneze sume catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care il au in subordine.


"Ne referim aici la spitalele orasenesti, chiar si cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal si lipsa dorintei de a se intoarce. Este vorba despre posibilitatea, va fi un paragraf in proiectul de lege pe care il introducem saptamana viitoare, pentru a le da posibilitatea autoritatilor locale ca din fondurile disponibile in bugetul local sa indrepte catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care il au in subordine. Vor putea alege intre panselute si a avea totusi medic reanimator, eu cred ca vor alege sa aiba medic reanimator. Modificam cadrul legal", a mai spus ministrul.

Pe de alta parte, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a spus ca sporul pentru medicii care lucreaza in zone defavorizate este in vigoare de 20 de ani, iar aceste proiect propus de MS contine prevederi care "nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decat cele care erau pana acum".

"In ceea ce priveste sporul de rural, el exista de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creste interesul medicilor pentru stabilirea practicilor in localitati rurale grele sau in zone izolate unde exista deficit de medici. Acum se rediscuta aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o varianta definitiva inca si speram ca lucrurile se imbunatatesc, dar deocamdata aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decat cele care erau pana acum, adica multe dintre localitatile rurale din tara vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare si este foarte important, dar este o exceptie care confirma regula, se refera la cele cinci cabinete din Rezervatia Delta Dunarii care vor primi un spor de 200% absolut necesar daca ne gandim ca ei se deplaseaza pe apa, nimeni nu ii ajuta cu nimic", a aratat Tanasescu.

Conform aceleiasi surse, „se reduc criteriile legate de distanta fata de o unitate de primiri urgente, adica distanta la care se acorda spor va trebui sa fie mai mare decat cea care a fost pana acum, sa nu se mai tina cont de populatia saraca din zonele respective, de starea drumurilor din zonele respective si bineinteles ca starea lucrurilor, deocamdata, este un pic mai grea decat pana acum. Insa, fiind proiect, poate ca se vor rezolva lucrurile in mai bine”. Astfel, aceasta a spus ca in jur de 1500 de medici de familie ar putea pierde acest spor, din aproximativ 11.500 de medici de profil existenti la noi in tara.

Aceasta a mai adaugat ca autoritatile locale puteau si pana acum sa sprijine cabinetele medicilor de familie, insa ca inca „nu au fost obligate” sa faca acest lucru: „Autoritatile pot din punct de vedere legal, dar de obicei din cauza lipsei de fonduri, spun ele, ca nu pot sa sustina cabinetele de medicina familei sau alte cabinete medicale si nici nu sunt obligate sa o faca, deci daca nu exista obligativitate, probabil vor ramane la fel”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
1278 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs