Home Stiri medicale Rectorii propun subiecte specifice fiecarui centru, pentru Rezidentiatul din 2011

Rectorii propun subiecte specifice fiecarui centru, pentru Rezidentiatul din 2011

14 Septembrie 2010 17:36
REPERE DIN STIRE
  • Rezidentiatul din acest an, organizat ca si in anii trecuti
  • Descentralizarea examenului acceptata de rectori pentru 2011, in anumite conditii
  • 70% dintre rezidenti ar trebui instruiti in centrele in care au dat examenul
  • Subiectele nu ar trebui sa fie unice, ci specifice fiecarui centru universitar
  • Propunerile - trimise Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei

Examenul de Rezidentiat din acest an nu se va da descentralizat, ministrul Attila Cseke intelegand pozitia rectorilor universitatilor de medicina si farmacie privind imposibilitatea logistica si nu numai de a implementa descentralizarea pentru sesiunea din 21 noiembrie 2010.

"Vrem sa asiguram absolventii de medicina ca lucrurile sunt in regula si ca nu au de ce sa-si faca griji. Apreciez faptul ca ministrul Sanatatii a revenit asupra deciziei de a descentraliza organizarea examenului din acest an", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, rectorul UMF "IUliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.

Descentralizarea examenului acceptata de rectori pentru 2011, in anumite conditii

In ceea ce priveste desfasurarea examenului de Rezidentiat de anul viitor, ea ar putea fi realizata descentralizat doar daca Attila Cseke accepta cateva propuneri facute de Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania. De exemplu, subiectele nu ar trebui sa fie unice, ci specifice fiecarui centru universitar.

"Propunem ca rezidentiatul sa se produca in centrele universitare avizate, dupa o metodologie unica. Locurile vor fi scoase in continuare de catre Minister, inscrierea va avea loc la sediul universitatii, insa subiectele nu ar trebui sa fie unice. Intr-un sistem descentralizat este nevoie ca subiectele sa fie cu tematica unica, insa redactate in functei de fiecare universitate in parte", a explicat prof. Ciuce.

Referitor la stagiul de pregatire, rectorii universitatilor de medicina si farmacie propun ca 70% dintre rezidenti sa fie instruiti in centrele in care au dat examenul. "Aceasta masura ofera stabilizare si creste responsabilizarea universitatilor in formarea rezidentilor", a precizat rectorul UMF Cluj-Napoca.

Propunerile - trimise Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei

Propunerile rectorilor prezentate mai sus, pe langa multe altele care vizeaza contractele dintre universitati si spitalele clinice sau suplimentele de diploma au fost incluse intr-o rezolutie, semnata de catre cinci reprezentanti din cele sase universitati fondatoare ale Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania, in cadrul sedintei de la sfarsitul lunii august.

"Consideram ca propunerile noastre sunt de bun simt. Daca toate aceste aspecte organizatorice sunt stabilite din timp, vom evita eventualele probleme care ar putea aparea pe parcurs. Ne dorim ca descentralizarea examenului sa fie un lucru coerent si vrem sa avem un dialog cu reprezentantii Ministerului prin care sa reglementam pentru o perioada lunga de timp descentralizarea rezidentiatului", a mai adaugat prof. Constantin Ciuce, adaugand ca in momentul de fata nu exista nimic logic si concret stabilit privind implementarea descentralizarii in conditii de siguranta maxima.

Totodata, membrii Asociatiei Universitatilor au stabilit o noua intalnire pe 6 octombrie, la sediul UMF "Carol Davila", ora 11:30, pentru finalizarea demersurilor organizatorice.

Alte propuneri incluse in rezolutie

Documentul redactat la Targu-Mures cuprinde si un punct de vedere al rectorilor privind procesul de descentralizare a spitalelor.

"Descentralizarea unitatilor cu paturi la spitalele clinice, in unele centre universitare s-a realizat prin incalcarea legii, respectiv a articolelor 172, 174, 184. Schimbarea sau numirea sefilor din sectiile clinice fara avizul Senatului institutiei de invatamant superior medical in cauza este contrara legislatiei in vigoare. De asemenea, reorganizarea, infiintarea si desfiintarea sectiilor clinice in spitalele publice trebuie sa se faca la propunerea si aprobarea Senatului Universitar, ceea ce in prezent este omis din noua legislatie", sustine in rezolutie prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, presedintele Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania.

De altfel, printre propuneri se mai regasesc si infiintarea unei comisii comune a Asociatiei universitatilor si ARACIS, prin Comisia de Stiinte Medicale, precum si crearea unui supliment la diploma adaptat profesiilor reglementate in care sa figureze toate cerintele de formare si exercitare profesionala conforme Directivei Uniunii Europene Nr 36.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
13639 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate