Home Stiri medicale Reglementarile din normativul de personal pentru spitalele publice

Reglementarile din normativul de personal pentru spitalele publice

28 Septembrie 2010 13:36
REPERE DIN STIRE
  • 10% din numarul de posturi stabilit potrivit normativului, pe tipuri de unitati sanitare poate fi redistribuit de managerul unitatii
  • Posturile din spitalele romanesti sunt clasificate, in functie de numarul de paturi
  • In sectiile sau compartimentele pentru transplant de organe ar trebui sa lucreze, conform normativului, in trei si cinci medici

In noul normativ de personal s-au introdus o serie de reglementari cu privire la angajatii din sectorul medical care lucreaza in spitalele publice din tara. Potrivit noului normativ de personal ce va intra in vigoare in luna octombrie, numarul de posturi, pe categorii de personal, va fi stabilit de catre managerul fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica. Managerul spitalului va trebui totodata sa respecte structurile medicale aprobate, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin bugetul anual de venituri.

"Un procent de 10% din numarul de posturi stabilit potrivit normativului, pe tipuri de unitati sanitare poate fi redistribuit de managerul unitatii in functie de particularitatile existente in organizarea si functionarea unitatii sanitare publice", se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial pe data de 23 septembrie 2010.

De asemenea, in functie de cheltuielile de personal prevazute in bugetul anual de venituri, unitatile sanitare pot utiliza un numar mai mic de posturi, pe perioade determinate, asta numai cu acordul organizatiilor sindicale existente in fiecare unitate medicala in parte.

Tot pentru unitatile medicale publice din tara, documentul mai prevede ca pentru spitalele care au mai putin de 51 de paturi, normativul de personal sa fie diminuat cu 30%, iar pentru spitalele care au peste 800 de paturi, numarul de posturi sa fie majorat cu 15% in functie de necesitate.

Posturi repartizate in functie de sectii

Posturile din spitalele romanesti sunt clasificate, potrivit documentului oficial, in functie de numarul de paturi. Astfel, in sectiile sau compartimentele pentru transplant de organe trebuie sa lucreze, conform normativului, in trei si cinci medici si trebuie sa fie totodata maxim trei angajati din categoria personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare pe tura.

In sectiile si compartimentele de neurochirurgie, chirurgie cardiaca, chirurgie vasculara, cardiologie interventionala si chirurgie vasculara  trebuie sa activeze intre patru si sase medici, necesarul asistenti medicali pe tura fiind de maximum patru.

Pe de alta parte, in compartimentele de urmarire postoperatorie, de terapie intensiva si terapie acuta, numarul de medici trebuie sa fie de maxim cinci, iar numarul de  asistenti medicali pe fiecare tura nu trebuie sa fie mai mare de trei. In sectiile si compartimentele de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva, arsi, neonatologie si toxicologie clinica trebuie sa lucreze intre trei si cinci medici, numarul de asistenti medicali pe tura fiind de maximum trei.

Nu mai mult de 12 medici trebuie in schimb sa fie prezenti in sectiile si compartimentele de neurologie, de recuperare neurologica, neuropsihomotorie si ingrijiri paliative. In acest caz, necesarul de angajati din categoria personal sanitar mediu si asistenti cu studii superioare, pe tura nu va fi mai mare de opt. Puteti vizualiza  normativele de personal pentru asistenta medicala spitaliceasca in anexa atasata, partea 1 si partea 2.

PaginaMedicala.ro v-a prezentat ieri (27 septembrie n.red) si informatii referitoare la reglementarile din normativul de personal cu privire la personalul TESA din spitale. Maine veti citi si informatiile referitoare la angajatii din statiile de dializa si din unitatile de medicina legala.

 

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
5688 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs