Home Stiri medicale Rezidentiat 2013: calendar, tematica, bibliografie, metodologie

Rezidentiat 2013: calendar, tematica, bibliografie, metodologie

28 Octombrie 2013 15:40
REPERE DIN STIRE
  • Concursul de rezidentiat o sa se desfasoara pe 17 noiembrie.
  • Tematica este neschimbata fata de 2012.
  • Concurentii vor avea patru ore la dispozitie sa raspunda la doua sute de intrebari din tematica aleasa.
  • Ocuparea locurilor sau posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar.

Ministerul Sanatatii organizeaza duminica, 17 noiembrie 2013, concurs national de intrare in rezidentiat pe loc si pe post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. PaginaMedicala.ro va ofera informatii despre concursul de anul acesta.

Concursul se desfasoara in Centrele Universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Rezidentiatul din acest an se va desfasura sub forma de test grila cu doua sute de intrebari, pe o durata de patru ore. Intrebarile sunt diferite, in functie de domeniu. Fiecare dintre seturile de intrebari este creat de grupuri de lucru diferite, aflate intr-un sediu securizat.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Metodologia privind desfasurarea concursului

Publicatie de concurs

Tematia si bibliografia examenului de rezidentiat

Tematicile concursului de rezidentiat si bibliografia aferenta sunt diferite pe domenii. Acestea sunt avizate de Colegiul Medicilordin Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, respectiv Colegiul Farmacistilor din Romania, si aprobate de ministrul Sanatatii.

Tematicile din acest an sunt neschimbate fata de anul trecut si se pot accesa si pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din Romania.

Cine poate participa la rezidentiat

La concurs se pot prezenta:
a) candidatii care au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta;
b) rezidentii aflati in pregatire, cu respectarea prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009, aprobata prin Legea nr. 103/2012;
c) specialistii care doresc sa efectueze pregatire in cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale. Specialistii care au efectuat programul de pregatire prin rezidentiat, forma pe post, pot obtine a doua specialitate dupa indeplinirea conditiei din actul aditional incheiat la contractul de munca;
d) candidatii care indeplinesc conditiile privind cetatenia stabilite de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta.

A doua specialitate se poate obtine numai in regim cu taxa. Taxa anuala pentru efectuarea celei de-a doua specializari prin concurs de rezidentiat este aceeasi cu cea prevazuta pentru a doua specialitate fara concurs de rezidentiat.

Repartizarile candidatilor pe centre

Inscrierile candidatilor la rezidentiat s-au facut pana pe 21 octombrie, iar pana la data de 31 octombrie 2013, Ministerul Sanatatii va transmite in format electronic listele nominale ale acestor candidati.

In aceasta perioada, Ministerul Sanatatii a comunicat universitatilor de medicina si farmacie numarul de candidati pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv.
Informatii organizatorice pentru candidati

Listele cu candidatii admisi in concurs, pe centre universitare si domenii se vor afisa pe site-ul concursului la data de 8 noiembrie 2013.

Pe 12 noiembrie 2013, candidatii pot afla sala si ora inceperii probei de concurs vizitand paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie sau site-ul oficial.

Ocuparea locurilor/posturilor

Ocuparea locurilor sau posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Contracte individuale de munca se pot incheia pe o perioada determinata, pentru locuri, iar pe o perioada nedeterminata, pentru posturi.

Pentru organizarea concursului este desemnata o comisie centrala de rezidentiat, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei Nationale si ai universitatilor de medicina si farmacie din Romania, aprobata prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si al ministrului Sanatatii.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
10053 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate