5 Rezidentiatul in Franta mai flexibil decat in Romania .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Rezidentiatul in Franta mai flexibil decat in Romania

Rezidentiatul in Franta mai flexibil decat in Romania

22 Martie 2011 11:00
REPERE DIN STIRE
  • In Franta rezidentiatul este mult mai flexibil
  • Dana Pamfile este medic rezident anul II in Franta
  • Cercul de psihologie si grupurile Balint organizate de Ovidiu Popa Velea
  • Doctorat si rezidentiat in paralel
Rezidentiatul in Franta mai flexibil decat in Romania
FOTO: PaginaMedicala.ro

Spre deosebire de Romania, in Franta rezidentiatul este mult mai flexibil. Cel putin asa sustin medicii romani care aleg sa-si faca specializarea pe taramul francilor. Dana Pamfile este medic rezident anul II in Franta si chiar daca studiaza medicina interna, a avut posibilitatea sa opteze pentru psihiatrie.

Isi dorea inca din studentie sa urmeze psihiatria, preocupari in domeniul psiho-social avand si in facultate. Pe perioada studentiei a frecventat cercul de psihologie si grupurile Balint organizate de profesorul sau, Ovidiu Popa Velea, intrand astfel in contact cu acest domeniu.

"Activitatile extracuriculare din studentie m-au ajutat sa fac cercetare axata pe pacient, sa studiez comportamentul alimentar, axandu-ma in special pe bulimie", a precizat dr. Dana Pamfile, actualmente medic intr-un centru medical din Strasbourg.

Reprezentantii Federatiei Europene de Medicina Interna, prezenti saptamana trecuta la Bucuresti, au spus ca in Anglia, Franta, Spania se studiaza mai intai medicina interna si de abia apoi medicii isi aleg o a alta specializare, putand astfel practica in ambele.

"Eu am pornit pe medicina interna, dar rezidentiatul in Franta iti ofera flexibilitate. Am facut un stagiu in psihiatrie si acum mai fac inca unul si as putea alege psihiatria", marturiseste dr. Pamfile.

Un alt motiv pentru care medicinistii romani aleg rezidentiatele in afara tarii este mentorul. "Absolventii de medicina merg sa se specializeze peste hotare pentru ca acolo gasesc un medic indrumator foarte bun pe un domeniu ales de ei. Important este stim sa-i motivam sa se intoarca inapoi", sustine acad. dr. Laurentiu Mircea Popescu, directorul Institutului "Victor Babes".

Salarii de zece ori mai mici in Romania

Insa la capitolul intoarcere, Romania sta prost intrucat nu-si permite sa-si plateasca doctorii la nivel european. Prin urmare, putini din cei care pleaca la specializari se intorc sa practice medicina acasa.

Nici Dana Pamfile nu este hotarata sa revina in Romania dupa finalizarea specializarii. In privinta rezidentiatului in Franta, acesta are si cateva dezavantaje.

"Daca vrei sa faci in paralel si un doctorat si sa urmezi rezidentiatul in acelasi timp nu prea poti", a spus dr. Dana Pamfile, medic rezident Franta.

Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro
7992 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs