Home Stiri medicale Bulgaria a demarat programul national de vaccinare anti-HPV. Romania e codasa UE!

Bulgaria a demarat programul national de vaccinare anti-HPV. Romania e codasa UE!

6 Decembrie 2012 15:16
REPERE DIN STIRE
  • 1 milion de euro alocati pentru vaccinare
  • Cancerul de col, a doua boala ca incidenta in randul femeilor din Bulgaria
  • Vaccinul este gratuit in Bulgaria si va fi administrat tot de catre medicii de familie
Bulgaria a demarat programul national de vaccinare anti-HPV. Romania e codasa UE!
FOTO: evz.ro

Romania a ramas printre ultimele tari din Uniunea Europeana in care nu s-a implementat inca un program national de vaccinare impotriva HPV. Conform unui comunicat de presa, Bulgaria a introdus de la 1 octombrie 2012 vaccinarea impotriva cancerului de col uterin pentru fetele de 12 ani, dupa cum a declarat Desislava Atanasova, ministrul Sanatatii din Bulgaria.

"Este momentul sa intelegem care sunt costurile amanarii masurilor de preventie si al dezinformarii. Si, cand este vorba de cancerul de col uterin, costurile se masoara uneori in moarte. Este nevoie de educatie sexuala, de informarea corecta si sustinuta a parintilor si a educatorilor in ceea ce priveste preventia, este nevoie de vaccinare si screening. Deocamdata se poate incepe vaccinarea la solicitarea parintilor, ca prim pas pentru o campanie nationala. Tarile europene, cele din Nordul Americii, din Australia, au inteles beneficiile preventiei si responsabilitatea asupra protejarii fetelor de acest imens risc. Acum exista suficienta experienta cu acest vaccin, sunt dovedite beneficiile, siguranta si nevoia vaccinarii. Este momentul sa aducem aceasta sansa si la noi", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF).

Potrivit documentului, vaccinul este gratuit in Bulgaria si va fi administrat tot de catre medicii de familie. Vaccinarea nu este obligatorie, si are loc doar cu acordul parintilor.

Potrivit Ministrului Sanatatii din Bulgaria, finantarea vaccinului in cadrul programului national pentru profilaxia primara a acestui tip de cancer este garantata pana la finalul anului. Fondurile pentru aceste vaccinuri vor fi alocate de asemenea si in bugetul pentru anul viitor, a precizat Desislava Atanasova.

Cancerul de col, a doua boala ca incidenta in randul femeilor din Bulgaria

Cancerul de col uterin este a doua boala ca incidenta in randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani in Bulgaria. In prezent, vaccinarea impotriva acestei boli se face in trei doze, pretul in farmacii fiind de aproape 77 de euro per doza.

Potrivit lui Angel Kunchev, inspector sanitar de stat, faptul ca in lume au fost administrate deja mai mult de 80 de milioane de doze dovedeste ca nu sunt inregistrate efecte secundare. Dimpotriva, acest lucru demonstreaza ca vaccinul este foarte bun si eficient, sustine el.
Vaccinul asigura protectia impotriva cancerului de col uterin in proportie de 96%. Potrivit medicilor, nu mai este necesar un vaccin secundar in cazul celor care au fost vaccinati deja.

Potrivit lui Kunchev, in Bulgaria, cate o femeie moare din cauza cancerului de col uterin o data la 24 de ore; de fapt, in ultimii ani, 360 – 400 de femei au murit din cauza acestei boli, iar mult mai multe au dezvoltat handicapuri serioase in urma contractarii ei.

1 milion de euro alocati pentru vaccinare

Cu toate acestea, Lyubomir Kirov, medic si presedinte al Asociatiei Medicilor Generalisti din Bulgaria, este sceptic cu privire la implementarea programului de vaccinare in proportie de 100%, dat fiind ca timpul este extrem de scurt, iar banii nu sunt suficienti pentru toate fetele de 12 ani, care sunt peste 30.000 in Bulgaria.

Pentru a convinge parintii de beneficiile acestui vaccin, autoritatile vor porni o vasta campanie de informare, dupa cum sustine presa bulgara.

Guvernul bulgar a alocat peste 1 milion de euro (2 milioane BGN) la Fondurile Nationale de Sanatate pentru vaccinare. Bulgaria este a 22-a tara din Europa care introduce un program national de vaccinare impotriva HPV. Campania de vaccinare este prevazut sa se desfasoare in perioada 2012 – 2017 si se adreseaza tuturor persoanelor de sex feminin din Bulgaria cu varsta de 12 ani.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
1931 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs