Home Stiri medicale Romania are un program unic de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienti

Romania are un program unic de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienti

16 Mai 2017 15:09
REPERE DIN STIRE
  • Program unic de colectare inhalatoare uzate
  • Inhalatoarele folosite sau expirate pot fi colectate in farmaciile partenere
  • Responsabilitate fata de mediu

Romanii care sufera de boli respiratorii si folosesc inhalatoare au la dispozitie prima infrastructura nationala de colectare a a inhalatoarelor folosite. 

Programul este unic in Romania si reprezinta o initiativa de responsabilitate fata de mediu cu scopul de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.

Sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii. 

Pacientii pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, in recipientele de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter sau Sensiblu din tara, pentru a fi eliminate ulterior din natura.

Programul este desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

“Ne bucuram sa fim partenerii acestui program care ofera o abordare sustenabila in prevenirea si tratarea bolilor respiratorii si contribuie la un mediu mai curat si mai sanatos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzeaza cele mai raspandite boli respiratorii, astmul si BPOC-ul. Initiativele pentru protejarea mediului reprezinta noi resurse de a lupta impotriva lor, dar si pentru a respira cu totii un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

Incepand din mai si pana in decembrie 2017 inclusiv, romanii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marca, in cele peste 200 de puncte de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter si Sensiblu din intreaga tara pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natura.

Lista completa a farmaciilor care colecteaza inhalatoarele folosite o puteti gasi aici.

Programul Colectam Inhalatoare a fost derulat in faza pilot in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienti pentru colectare si eliminare.
in Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO23, intr-un an.4 Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau din Bucuresti.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro
1265 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate