Home Stiri medicale S-a lansat Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza

S-a lansat Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza

11 Aprilie 2014 16:19
REPERE DIN STIRE
  • Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza (REGIS) a fost lansat vineri, la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta'.
  • Obiectivele REGIS: ingrijirea pacientilor cu PID si sarcoidoza, uniformizarea terminologiei folosite, uniformizarea de diagnostic al acestor boli, studii de prevalenta a diferitelor boli din PID.
  • Alte obiective privesc realizarea unei platforme de educatie pentru medicii specialisti, dar si a unei platforme de cercetare.
S-a lansat Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza

Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza (REGIS) a fost lansat vineri, la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni stiintifice, potrivit Agepres.

"REGIS este un site web care se va regasi la www.regis.ro si va contine materiale informative pentru medici, pentru pacienti, o colectie de cazuri clinice, dar si un registru al bolilor interstitiale", a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al spitalului, Irina Strambu.

Potrivit acesteia, printre obiectivele REGIS se numara ingrijirea pacientilor cu PID si sarcoidoza, uniformizarea terminologiei folosite, uniformizarea de diagnostic al acestor boli, studii de prevalenta a diferitelor boli din PID.

Alte obiective privesc realizarea unei platforme de educatie pentru medicii specialisti, dar si a unei platforme de cercetare.

Potrivit medicului Irina Strambu, PID sunt un grup mare de boli (200) cu prevalenta scazuta, pacientii fiind imprastiati in nenumarate centre si multi dintre acestia ramanand probabil nediagnosticati.

'La multi diagnosticul se face cu intarziere in lipsa suspiciunii bolii intr-un stadiu precoce. Este dificil pentru un clinician izolat sa-si construiasca o experienta clinica care sa-i permita sa puna un diagnostic corect si sa ingrijeasca corect pacientul', a spus Irina Strambu.

Ea a sustinut ca in cel mult 3-4 ani Institutul 'Marius Nasta' va realiza transplanturi pulmonare.

Doctorul pneumolog a precizat ca deja au fost formati chirurgi din cadrul institutului in strainatate pentru a putea invata tehnicile operatorii necesare in transplantul pulmonar.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1346 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs