5 Se apropie examenul de specialist .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Se apropie examenul de specialist

Se apropie examenul de specialist

8 Septembrie 2010 10:30
REPERE DIN STIRE
 • Inscrierile pentru examenul de specialist - pana pe 13 septembrie
 • Examenul cuprinde 2 probe si 3 pentru specialitatea medicina de urgenta
 • Titlul de specialist in ATI - pe 25 septembrie
 • Medicii rezidenti vor obtine si Diploma Europeana in ATI

Medicii, medicii dentisti si farmacistii care doresc sa obtina titlul de specialist mai au la dispozitie sase zile pentru a depune dosarul de inscriere. Mai exact, candidatii mai pot depune actele necesare la sediile directiilor de sanatate publica pana luni, 13 septembrie 2010.

Taxa de inscriere este de 450 de lei si poate fi achitata prin mandat postal in contul IBAN nr.RO85TREZ7005003XXX000092, CUI-4266456, DTMB, la adresa: str. Cristian Popisteanu Nr 1-3, sector 1, Bucuresti, cod: 010024. Pe langa chitanta taxei de examen, dosarul de inscriere va cuprinde urmatoarele documente:

 • cerere de inscriere in care se vor mentiona: specialitatea si centrele universitare in care s-a efectuat pregatirea si centrul universitar in care se doreste sa se sustina examenul, precum si un telefon de contact;
 • copie xerox dupa buletin;
 • copie xerox dupa diploma de medic, medic dentist sau farmacist;
 • copii xerox pentru documentele care atesta schimbarea numelui;
 • adeverinta eliberata de unitatea sanitara in care este incadrat rezidentul, din care sa reiasa tipul contractului individual de munca, numarul Ordinului de confirmare in rezidentiat, vechimea ca medic rezident si data incheierii pregatirii; pentru medicii aflati la cea de a doua specialitate in regim cu taxa, adeverinta va fi eliberata de coordonatorul de stagiu;
 • recomandarea coordonatorului de rezidentiat (numai pentru cei care incheie pregatirea in perioada 1 ianuarie-31 martie 2011);
 • aprobarea Ministerului Sanatatii de recunoastere a stagiilor efectuate in strainatate;
 • medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti vor depune in dosar o fotocopie a carnetului de rezident din care sa reiasa absolvirea cu note a tuturor colocviilor in urma stagiilor obligatorii efectuate.

Listele candidatilor eligibili, pe centre universitare si specialitati, locul si ora de prezentare la examen, se vor afisa pe 14 octombrie 2010. Informatiile vor fi disponibile la sediile directiilor de sanatate publica din centrele universitare medicale, cu exceptia Centrului Universitar Bucuresti pentru care se vor afisa la sediul Ministerului Sanatatii din str.George Vraca, nr.9, Bucuresti.

Examenul cuprinde 2 probe, cu exceptia specialitatii medicina de urgenta

Examenul pentru obtinerea titlului de specialist se va desfasura pe 19 octombrie si va consta din doua probe: proba scrisa, unde vor trebui rezolvate 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati si probele practice. Nota minima de promovare a examenului este de 7.00.

Candidatii pentru specialitatea medicina de urgenta vor sustine trei probe: proba scrisa care va cuprinde un test grila cu 250 de intrebari, proba clinica orala si cea practica in care se va utiliza simulatorul. Ultimele doua probe vor fi impartite in mai multe componente pentru a se respecta tematica de specialitate.

In ceea ce priveste tematicile, candidatii vor trebui sa consulte informatiile publicate in "Viata Medicala" din 9 martie 2001, exceptand specialitatile:

- chirurgie orala si maxilo-faciala si chirurgie dento-alveolara, publicate in “Viata Medicala” in iulie 2009;
- endocrinologie - „Viata Medicala” nr.4/25 ian.2002;
- farmacie clinica si laborator farmaceutic, publicate in „Viata Medicala” nr.37/14 septembrie 2007;
- radiologie si imagistica medicala – publicata in “Viata Medicala” nr. 45/7 nov.2003;
- ortopedie pediatrica, gasita in numarul 21 din „Viata Medicala”, aparut in 27 mai 2005;
- expertiza medicala a capacitatii de munca, pentru care va fi necesara tematica aprobata in 2009;
- otorinolaringologie, pentru care se va folosi tematica publicata in 1993.

Titlul de specialist in ATI - pe 25 septembrie

Medicii rezidenti care au ales specialitatea anestezie si terapie intensiva vor sustine examenul de specialist pe 25 septembrie in centrele universitare Bucuresti si Targu Mures.

Pentru aceasta categorie, examenul este putin diferit, avand in vedere ca medicii vor obtine si Diploma Europeana in ATI. Astfel, candidatii vor trebui sa rezolve la proba scrisa doua teste a cate 60 de intrebari grila cu raspunsuri multiple, elaborate de catre Societatea Europeana de Anestezie.

In ceea ce priveste calificativul, vor fi doua punctaje diferite, cel national (nota 7.00) si cel stabilit de catre Societatea Europeana de Anestezie. Mai multe informatii despre ceea ce inseamna examenul de specialist in ATI, ce se schimba si ce nu, aflati din scrisoarea medicului Serban Bubenek, trimisa medicilor rezidenti.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
6037 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs