5 Se cauta personal experimentat pentru caminele de batrani .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Se cauta personal experimentat pentru caminele de batrani

Se cauta personal experimentat pentru caminele de batrani

23 Februarie 2010 14:01
REPERE DIN STIRE
  • Caminul de batrani Vasarely din Pitesti-privat
  • Lista de asteptare cu asistente medicale si infirmiere care doresc un loc de munca
  • In Bucuresti, caminul de batrani Duras Diurpaneus-privat
  • Un medic bun poate castiga un salariu de 1000 de euro net la Duras Diurpaneus
  • O asistenta medicala-salariu dublu fata de cel de la stat la Duras Diurpaneus
Chiar daca par locuri de munca neatractive pentru personalul medical, caminele de batrani pot oferi experiente unice si salarii tentante.

In ultimii ani pe piata serviciilor medicale din Romania au aparut cateva camine private, care ofera conditii bune de ingrijire batranilor si care angajeaza sistematic personal medical.

Se cauta asistente medicale cu experienta

In Caminul de batrani Vasarely din Pitesti (jud. Arges) sunt ingrijiti bolnavii de Alzheimer. In privinta personalului medical, acesta urmeaza cursuri de specialitate tinute de un medic geriatru, colaborator al caminului.
In prezent, numarul cadrelor medicale medii este suficient, dar asta pentru ca recent s-au facut angajari.

"Cand dam anunt, vin cate 50 de asistenti medicali la interviu, dar multi dintre ei sunt nepregatiti. Problema noastra cea mai mare este ca nu fac fata realitatii. Nu stiu sa faca o injectie intravenoasa, nu stiu sa puna o sonda sau sa acorde primul ajutor", a declarat in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro Mariana Vasarhelyi, vicepresedintele ONG-ului Asociatia Vasarely Life Care.

Un alt camin privat, aceleasi cerinte. In Bucuresti, Caminul de batrani Duras Diurpaneus lucreaza cu doua asistente medicale in centru si doua pe salvare, intrucat au si serviciu de ambulanta.

"Am lista de asteptare cu asistente medicale si infirmiere care doresc un loc de munca. Daca sun acum, cel putin doua, trei ar fi dispuse sa vina sa lucreze la noi", a precizat Ion Militaru, administratorul caminului Duras Diurpaneus.

Dar nu alege pe oricine, ci personalul cu experienta si empatie. Dr. Mihaela Cerbu, medic angajat la Duras Diurpaneus, de anul trecut considera ca "este necesar ca asistentele medicale care lucreaza intr-un camin sa aiba experienta in tratarea escarelor, a ulcerelor necrotice. Sa fie in stare sa puna rapid perfuzii batranilor, chiar si celor care au vase friabile".

Insa astfel de asistente sunt greu de gasit pe piata romaneasca. Fie pleaca la munca in strainatate, fie deja au un job statornic pe care nu vor sa-l schimbe.

"Avem inflatie de asistente medicale ca numar, dar ducem lipsa de cadre medicale bine pregatite", a conchis Mariana Vasarhelyi. Politica azilului pitestean este insa aceea de a forma studentii la Facultatile de Asistenta Medicala, pe care ii accepta in practica, si apoi, de ce nu, pentru a le oferi un loc de munca.

Cursuri de geriatrie pentru medicii din camine

Multe dintre caminele private angajeaza cativa medici generalisti, medici de familie si, in rest, lucreaza pe colaborare cu medici specialisti in cardiologie, neurologie, urologie, psihiatrie etc.

Un astfel de exemplu este cel al caminului Duras Diurpaneus, situat in Pipera. Dr. Cerbu a fost medic de familie, timp de 10 ani, dupa care a renuntat la praxis si la contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate si s-a angajat ca medic la caminul de batrani din Pipera.

"Te impresioneaza foarte tare batranii, mai ales daca nu esti obisnuit sa lucrezi cu ei. Eu am terminat Facultatea de Pediatrie si desi am lucrat ca medic de familie si pe lista am avut si batrani, problematicile varstnicilor nu le-am invatat asa de bine ca pana acum. Am descoperit ca batranii sunt ca niste copii, mi-au devenit foarte dragi. Iar eu, de cand sunt la camin mi-am insusit foarte bine medicina de urgenta in geriatrie si ingrijirea bolnavului de Alzheimer", a marturisit dr. Mihaela Cerbu.

Insa medicul ar simti nevoia sa mai urmeze cateva cursuri de geriatrie pentru a se perfectiona. In acest sens medicii de familie braileni, la conferinta lor din acest an, care va avea loc in octombrie, vor dedica o sectiune speciala geriatriei.

Salarii si bonusuri motivante

Cadrele medicale, fie ca este vorba de medici, fie de asistente, pun in balanta mai multe lucruri atunci cand vor sa aleaga un job intr-un azil de batrani.
La stat, nu sunt salarii mari, dar se mai aduna bani din sporuri si ture de noapte.
La privat, chiar daca sunt salarii fixe, mai apar bonusuri si alte avantaje.

"Atat medicului cat si asistentelor le ofer trei mese pe zi gratuit. Si transportul la serviciu le este asigurat de noi. Un medic bun poate castiga un salariu de 1000 de euro net, iar o asistenta dublu decat ia la stat", a tinut sa precizeze Militaru.

Si personalul caminului pitestean se bucura de mici avantaje cum ar programul flexibil, atmosfera de lucru relaxata. Dar pe langa cele materiale, mai este nevoie de ceva... "Ca sa poti lucra intr-un camin de batrani trebuie sa ai rabdare si o structura personala aparte. Fara multa dragoste nu poti face asta. Iar unii medici, am colegi care au repulsie fata de copii, de batrani", e de parere dr. Cerbu.

Autor:redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro
10903 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs