Home Stiri medicale Se redeschide sezonul Grupurilor Balint in Bucuresti

Se redeschide sezonul Grupurilor Balint in Bucuresti

13 Octombrie 2010 17:18
REPERE DIN STIRE
  • Dr. Ovidiu Popa Velea si psihologul Irina de Hillerin anunta reluarea intalnirilor Grupului Balint din Bucuresti
  • Pot participa medicii indiferent de specialitate, rezidentii, psihologii si psihoterapeutii
  • In Bucuresti au avut loc primele intalniri ale Grupurilor Balint inca din 2007
  • Dr. Albert Veress, reprezentantul Asociatiei Balint in Romania
  • Psihanalistul englez de origine maghiara, M. Balint

Dr. Ovidiu Popa Velea si psihologul Irina de Hillerin anunta reluarea intalnirilor Grupului Balint din Bucuresti din aceasta toamna. Prima va avea loc maine (n.red. 14 octombrie), incepand cu orele 18.30 la parterul Amfiteatrului Sahia din cadrul UMF (catedra de parazitologie). Sunt asteptati medicii indiferent de specialitate, rezidentii, psihologii si psihoterapeutii.

"Participarea nu presupune cheltuieli materiale. La prima intalnire vom stabili care ar fi un program avantajos pentru fiecare dintre participanti", a tinut sa precizeze psihologul Irina de Hillerin.

Cei interesati sa participe trebuie sa confirme la una din urmatoarele adrese de email: opopavelea@hotmail.com, irinahillerin@gmail.com. Cine nu poate ajunge joia aceasta, peste doua saptamani mai are o sansa cand va avea loc urmatoarea intalnire (n.red.periodicitatea este de o data la doua saptamani).

In Bucuresti au avut loc primele intalniri ale Grupurilor Balint inca din 2007, una din locatii fiind Hospice Casa Sperantei. Dupa tragedia de pe 16 august 2010, cand un grup de psihologi s-a oferit sa acorde terapie suportiva cadrelor medicale de la Maternitatea Giulesti, Asociatia Balint din Romania s-a aratat deschisa sa colaboreze in acest demers.

"Daca isi exprima dorinta si sunt de acord, li se poate face terapie suportiva", declara atunci dr. Albert Veress, reprezentantul Asociatiei Balint in Romania.

Transfer si contratransfer

Grupurile Balint sunt grupuri de dezbatere de caz, de autocunoastere si de terapie, in principal pentru medici (extinse insa si la psihologi, pedagogi). Intalnirile dureaza intre 60 si 90 minute si se desfasoara dupa o anumita structura conceputa de psihanalistul englez de origine maghiara M. Balint, la mijlocul secolului trecut. Sunt doua tipuri de grupuri: mici, la care participa in general 7-13 persoane si grupuri mari, la care numarul participantilor nu este limitat. Toti participantii sunt asezati in cerc fara a se interpune ceva intre ei. In timpul sedintei se pot prezenta mai multe cazuri iar grupul alege cu care dintre ele se va lucra. Discutiile grupului sunt conduse de un lider asistat de un colider.

Cazurile prezentate in Grupul Balint au in centrul lor preocuparea pentru transferul emotional dintre pacient si medic si starile pe care pe care un caz le starneste medicului. Atentia este centrata asadar pe relatia dintre medic si pacient si nu pe diagnostic sau pe tratament.

"Scopul urmarit de cei din grupul Balint este recunoasterea starilor de refulare, a transferului emotional ca o realitate concreta, care exclude interpretarea romantica a relatiei medic-bolnav.(...) Grupul faciliteaza infrangerea rezistentelor ascunse, canalizand emotiile spre analiza. Ofera posibilitatea abordarii multidisciplinare a subiectului (...) cu semnificatie mai ales in cazurile care depasesc sfera hipocratica"(Balint, Intrebari si raspunsuri, sub redactia Dr. Vajda Hegyi Csilla, Ed. Alutus, Miercurea Ciuc, 2006).

De altfel, in timpul sedintelor pot iesi la iveala anumite sentimente, emotii ascunse, care pot periclita relatia interpersonala intre cei aflati in relatii intime sau de apropiata prietenie. Din acest motiv, una din reguli este aceea de a nu participa in acelasi grup si sotul si sotia.

„Participarea la grupurile Balint ajuta la depistarea factorilor de stres, la constientizarea efectelor acestora, jucand astfel un rol in prevenirea burnout-ului.” (A. Veress, E. Veress, De la vis la implinire, Ed. Status, Miercurea Ciuc, 2003)

Nutritionistii, direct interesati

Intentia organizatorilor este aceea de a grupa la un moment dat membrii pe specialitati.

"Medicii nutritionistii, de pilda ar putea fi o categorie de beneficiari, intrucat sunt deja cunoscute cazurile de bulimie sau de anorexie abordate multidisciplinar: din perspectiva psihologilor si a nutritionistilor. Abordarea holista a pacientului este unul din scopurile grupurilor Balint, pe langa scopul principal, de autocunoastere”, a afirmat Irina de Hillerin.

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul Asociatiei Balint din Romania.
 

Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro
3894 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate