Home Stiri medicale Se schimba examenul de Rezidentiat

Se schimba examenul de Rezidentiat

26 August 2009 11:27
Din 2010, se va schimba modul de desfasurare a examenului de rezidentiat. Astfel, Ministerul Sanatatii anunta, intr-un comunicat de presa, ca modificarile vor permite largirea bazei de pregatire pentru toti absolventii facultatilor de medicina.

Cu alte cuvinte, toti absolventii facultatilor de medicina vor putea sa obtina dreptul de libera practica dupa terminarea unui stagiu de pregatire de 3 ani, in conformitate cu normele europene.

Incepand cu 2010, noul sistem de pregatire prin rezidentiat va permite tuturor celor 2 300 de absolventi ai facultatilor de medicina din Romania sa poata avea drept de libera practica si sa se pregateasca in diferitele specialitati necesare desfasurarii in bune conditii a actului medical.

In plus, cei aproximativ 1200 de absolventi care anual nu reusesc sa obtina un loc la rezidentiat vor putea opta pentru continuarea pregatirii postuniversitare, specializandu-se in medicina de familie.

Examenul: proba scrisa si interviu

Proiectul de Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, prezentat astazi Guvernului de catre ministrul Bazac, modifica si modul in care se desfasoara examenul. Astfel, din 2010 se va renunta la testul grila in favoarea unei probe scrise si un interviu. Interviul va avea si rolul de orientare profesionala.

“Programul de rezidentiat avea nevoie de o adaptare realista la conditiile actuale. Sanatatea nu va mai produce medici specialisti fara o corelare cu nevoile din Sanatate. In plus, de anul viitor niciun tanar medic nu va ramane in afara sistemului. Noua forma a programului de rezidentiat reprezinta un pachet de masuri prin care sa protejam investitia fiecarui medic si a sistemului de sanatate in cadrele medicale si prin care sa crestem nivelul de pregatire al acestora”, considera Bazac.

Rezidentiatul - mai usor, examenul de specialitate, mai greu

Noua modalitate de desfasura a examenului de rezidentiat va usura cu mult munca absolventilor. De altfel, pentru prima oara numarul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialisti in fiecare domeniu, dar si cu posibilitatile spitalelor clinice de a-i pregati.

In schimb, Bazac anunta ca examenul de obtinere a diplomei de specialist de la finalul pregatirii va fi mult mai sever decat in prezent.

Totodata, se va infiinta Registrul Matricol National al Rezidentilor, pentru ca autoritatile sa poata urmari pregatirea profesionala a fiecarui absolvent de medicina. Registrul va fi coordonat de catre Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.

Mai mult, din 2010, pregatirea in Rezidentiat se va face descentralizat in toate cele 12 centre universitare. Asta, pentru a micsora migratia medicilor intre diferite regiuni ale tarii.

Comentati in forum
Sursa: Paginamedicala.ro
68986 vizualizari
Adauga comentarii
5 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate