5 Senatul a avizat trei proiecte legislative pe sanatate .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Senatul a avizat trei proiecte legislative pe sanatate

Senatul a avizat trei proiecte legislative pe sanatate

1 Decembrie 2010 10:05
REPERE DIN STIRE
  • OUG 97/2010 privind modificarea numarului de posturi din sistemul de asigurari de sanatate a primit ieri
  • Aviz favorabil al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din cadrul Senatului Romaniei
  • Senatorii au avizat propunerea legislativa privind serviciile de educare si ingrijire a copiilor in timpul zilei

OUG 97/2010 privind modificarea numarului de posturi din sistemul de asigurari de sanatate a primit ieri avizul favorabil al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din cadrul Senatului Romaniei, informeaza Agerpres. Acest lucru deschide drumul pentru aprobarea Legii 728/2010 in plenul Senatului.
Conform textului ordonantei avizate de Comisia pentru munca a Senatului, numarul de posturi pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi redus de la 3.709 la 3.281, din care 241 pentru CNAS, inclusiv presedintele organizatiei, iar 3040 pentru Casele teritoriale pentru Asigurari de Sanatate, care vor fi repartizate de presedintele CNAS.
Actul normativ a fost emis in vederea incadrarii sistermului de asigurari de sanatate In sumele alocate pentru cheltuielile cu personalul. In 2010 au fost aprobate 104,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu personalul, ceea ce nu asigura finantarea decat pentru 3.709 locuri de munca. Pentru plata integrala a drepturilor salariale In 2010 a Intregii scheme de personal, ar fi fost necesara suma de 121,8 milioane de lei, au aratat senatorii din cadrul Comisiei pentru munca, familie si protectiei sociala.

Comisia pentru munca a Senatului a avizat o propunere legislativa privind sistemul sanitar
Membrii Comisiei pentru Munca, Familie si Protectie Sociala a Senatului Romaniei au avizat tot ieri, in unanimitate, o propunere de modificare a Legii 95/2006 privind sistemul sanitar.
Membrii Comisiei senatoriale au aratat ca managementul unor unitati sanitare a fost transferat catre autoritatile administratiei publice locale. In aceste conditii, initiatorii legii (Emilian Francu - PNL, Amet Aledin si Mircea Grosaru - minoritati, Gheorghe Ciobanu, Marius Cristinel Dugulescu, Miricia Giurgiu si Petru Movila - PDL) au solicitat aprobarea initiativei legislative pentru asigurarea unui management performant In unitatile spitalicesti, consultarea sindicatelor in vederea asigurarii transparentei decizionale In ceea ce priveste bugetul de venituri si cheltuieli si elaborarea unui normativ de personal, deoarece managementul unitatilor sanitare nu mai poate face obiectul deciziilor Ministerului Sanatatii.

Avizata si legislatia centrelor de zi pentru ingrijirea copiilor
Senatorii din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala au mai avizat in unanimitate, propunerea legislativa privind serviciile de educare si Ingrijire a copiilor in timpul zilei.Conform propunerii legislative, sunt stabilite, Intre altele, conditiile pentru Infiintarea, organizarea si functionarea centrelor care ofera servicii de Ingrijire si educare a copiilor In timpul zilei. Serviciile de ingrijire pot fi prestate in cadrul unor crese, centre de zi sau servicii la domiciliu, dar este introdus un cadru legal pentru activitatea de bona si baby-sitting. Astfel, printre cerintele pentru ca o persoana sa devina bona sau baby-sitter trebuie ca aceasta sa aiba cel putin 18 ani, sa fi absolvit cursurile de invatamant obligatoriu si sa aiba o stare de sanatate buna, atestata de medicul de familie. In cazul oferirii de servicii la domiciliul sau, bona poate avea in ingrijire maximum patru copii cu varste Intre trei luni si sase ani sau sase copii cu varste de peste sase ani.
Centrele de zi se infiinteaza prin hotararea Consiliului local, functioneaza ca structuri publice de interes local, trebuie sa se acrediteze si pot avea caracter specializat, In functie de nevoile beneficiarilor.
Camera decizionala pentru proiectul de lege este Camera Deputatilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro
795 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs