Home Stiri medicale Spitalele risca sa fie depopulate de medici

Spitalele risca sa fie depopulate de medici

5 August 2010 12:55
REPERE DIN STIRE
  • Numarul medicilor plecati in ultimii 3 ani, va ajunge la 8.000
  • Odata plecati, foarte putini medici se intorc in tara
  • Medicii rezidenti, foarte cautati

Spitalele din Romania risca sa se depopuleze, in conditiile in care exodul medicilor continua sa creasca. Acesta este adevaratul pericol pentru unitatile medicale din tara, sustine presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

"Pericolul pentru spitalele romanesti este ca acest sistem sanitar, incet incet se depopuleaza. Nu ai cum sa repopulezi spitalele. In plus, medicii vor trebui sa lucreze mai mult, vor fi tot mai obositi si, implicit, riscul de a gresi creste", a explicat pentru PaginaMedicala.ro, prof. dr. Vasile Astarastoae.

In ceea ce priveste numarul medicilor care parasesc sistemul sanitar romanesc, seful CMR sustine ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la cifra de 8.000 de cadre medicale. Aceasta cifra reprezinta un cumul al medicilor plecati in ultimii trei ani si nu numarul medicilor care vor pleca in acest an.

"La sfarsitul acestui an cifra medicilor care au plecat sa lucreze in strainatate in ultimii trei ani va ajunge la 8.000 si nu la 10.000 cum a aparut in anumite publicatii", a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Odata plecati, foarte putini medici se intorc in tara

Numarul medicilor care aleg sa profeseze in strainatate reprezinta un motiv de ingrijorare si asta pentru ca majoritatea sunt tineri medici.

"De regula numarul medicilor cu varste peste 45 de ani si care vor sa plece este foarte mic si asta pentru ca le e destul de greu sa se adapteze acolo", a declarat presedintele CMR, adaugand ca odata plecati, medicii se intorc cu greu: "Daca 100 de medici pleaca, se mai intorc in tara 15-16. In plus, cei care se intorc gasesc posturile blocate".

Medicii rezidenti, foarte cautati

Referitor la numarul medicilor rezidenti care opteaza pentru un post peste hotare, CMR nu are  o statistica clara intrucat aceasta exista doar la nivelul Ministerul Sanatatii.

"Ce pot sa va spun este ca ieri (4 august 2010, n. red.) am fost contactat la Universitate (UMF "Gr. T. Popa" Iasi, n. red.) de o firma de recrutare din Germania care isi arata interesul pentru 200 de medici rezidenti. In plus, acesta nu este singurul caz, suntem tot timpul contactati de astfel de agentii, atat la Colegiu, cat si la Universitate", a conchis prof. Astarastoae.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
2131 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate