Home Stiri medicale Taxa de participare la rezidentiat a fost redusa la 360 de RON

Taxa de participare la rezidentiat a fost redusa la 360 de RON

5 Octombrie 2012 15:27
REPERE DIN STIRE
  • Taxa de participare la rezidentiat va fi, din nou, modificata
  • Absolventii de medicina vor plati 360 de RON pentru inscriere
  • Absolventii urmau sa protesteze in Capitala
Taxa de participare la rezidentiat a fost redusa la 360 de RON
FOTO: ghidcabinet.ro

Taxa de participare la rezidentiat va fi, din nou, modificata. Desi ordinul publicat de Ministerul Sanatatii pe data de 3 octombrie arata ca taxa perceputa absolventilor de medicina a fost marita cu 200 de RON, reprezentantii institutiei au decis ca cresterea sa nu fie atat de mare. 

In consecinta, cei care se vor inscrie la rezidentiatul din noiembrie 2012 vor plati suma de 360 de RON pentru participarea la concurs. 

"S-a stabilit o suma de 360 de RON, astfel incat sa fie la un nivel acceptabil fata de anii trecuti. Modificarile nu au fost inca facute in Monitorul Oficial, dar aceasta e suma pe care am stabilit-o", a confirmat pentru PaginaMedicala.ro conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Informatia a fost, de asemenea, confirmata de acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. 

"Societatea Studentilor Medicinisti din Bucuresti nu sustine calea protestului. Drept urmare, putem vedea care au fost consecintele unor discutii purtate pe cale amiabila. De asemenea, protestul care urma sa aiba loc astazi a fost anulat", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cristian Moise, presedintele organizatiei studentesti din Capitala. 

Absolventii urmau sa protesteze in Capitala

Reamintim ca absolventii medicinisti aveau de gand sa protesteze astazi in Piata Universitatii din Capitala vis-a-vis de suma de 500 de RON perceputa ca taxa de participare la examenul de rezidentiat din noiembrie 2012.

"Trebuie sa se ofere accesul la concursul de rezidentiat tuturor absolventilor de medicina din tara. Nu cred ca este cazul sa crestem taxele, mai ales ca marea majoritate dintre absolventii de medicina sunt inca sustinuti financiar de catre parinti. Din punctul meu de vedere, accesul la acest examen trebuie sa fie neingradit. Chiar daca va fi un student care nu isi poate permite sa achite taxa de participare de 500 de RON, tot este o mare pierdere pentru sistem", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Ionut Cobec, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).

Decizia a fost luata de rectorii universitatilor impreuna cu reprezentantii din Ministerul Sanatatii. Absolventii medicinisti urmau sa trimita o scrisoare in decursul zilei catre Ministerul Sanatatii.

Concursul de rezidentiat din 2012, descentralizat ca in 2011

La fel ca anul trecut, concursul se va desfasura, descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza aceleiasi bibliografii si tematici.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca vor publica metodologia concursului de rezidentiat, dar si locurile si posturile scoase la concurs in prima parte a lunii octombrie.

Anul acesta, fostul ministru al Sanatatii, dr. Ladislau Ritli, a stabilit si organizat si o sesiune extraordinara de rezidentiat, in luna mai, pentru ocuparea locurilor si posturilor ramase vacante dupa reziadentiatul din noiembrie 2011. Un numar de 372 de tineri medici au promovat Rezidentiatul din 20 mai 2012.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
8627 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate