Home Stiri medicale Taxa de participare la rezidentiatul din noiembrie a fost marita

Taxa de participare la rezidentiatul din noiembrie a fost marita

4 Octombrie 2012 16:52
REPERE DIN STIRE
  • MS a luat decizia de a mari cuantumul taxei de participare la concursul de rezidentiat
  • Acad. Ioanel Sinescu: "Rezidentiatul de anul trecut a impus cheltuieli imense!"
  • Sefii institutiilor de invatamant superior medical considera masura ca fiind binevenita
  • Specialitati deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a mari cuantumul taxei de participare la concursul de rezidentiat, sesiunea 25 noiembrie 2012. Astfel, cei care vor sa sustina rezidentiat pe post si pe loc in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie vor fi nevoiti sa achite suma de 500 de RON pentru a se putea inscrie, fata de 300 de RON cum era pana acum.

Potrivit unui ordin al MS, sumele incasate din plata taxelor fac venit la bugetul institutiei si vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de personal si a materialelor necesare sustinerii concursului de rezidentiat.

Acad. Ioanel Sinescu: "Rezidentiatul de anul trecut a impus cheltuieli imense!"

Rectorii universitatilor sustin ca cheltuielile impuse de examenul de rezidentiat au fost foarte mari anul trecut, cand s-a organizat descentralizat pe centrele universitare. Prin urmare, sefii institutiilor de invatamant superior medical considera masura ca fiind binevenita.

"Concursul de rezidentiat este o desfasurare imensa, iar aceasta masura luata de minister vine in urma consultarilor pe care reprezentantii institutiei le-au avut cu cei sase rectori ai universitatilor care organizeaza rezidentiat in 2012. S-au analizat toate aspectele si s-a ajuns la concluzia ca pentru a putea organiza un concurs, o clasificare si o repartitie corecte, este nevoie o astfel de masura. Universitatile noastre au cheltuit anul trecut sume imense pe organizarea concursului de rezidentiat. In orice caz, banii pe care ii vom primi sunt in functie de numarul de candidati care se inscriu per centru universitar", a declarat pentru PaginaMedicala.ro acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

Prin urmare, universitatile de profil din Bucuresti, Craiova, Cluj Napoca, Iasi, Targu Mures si Timisoara vor beneficia de o cota de maximum 80% din sumele incasate, astfel incat sa poata acoperi cheltuielile prilejuite de organizarea concursului in centrele universitare amintite.

Conform actului normativ, repartizarea banilor se va face proportional cu numarul de candidati care sustin concursul intr-un centru universitar, precum si de estimarea bugetara facuta de rectorii universitatilor care organizeaza concurs de rezidentiat.

Specialitati deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post

Ministerul Sanatatii a stabilit deja si care sunt specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea 25 noiembrie 2012.

Specialitatile sunt urmatoarele:

- anestezie si terapie intensiva,
- boli infectioase, chirurgie cardiovasculara,
- epidemiologie,
- farmacie clinica,
- hematologie,
- medicina de laborator,
- medicina de urgenta,
- neonatologie,
- neurochirurgie,
- oncologie medicala,
- ortopedie si traumatologie,
- psihiatrie, psihiatrie pediatrica,
- radiologie si imagistica medicala,
- radioterapie si recuperare,
- medicina fizica si balneologie.

“Noutatea din acest an este aceea ca vom organiza concurs de rezidentiat pe post si pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara. De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu se va mai stabili aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada”, a declarat in urma cu doua saptamani dr. Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii.

La fel ca anul trecut, concursul se va desfasura, descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza aceleiasi bibliografii si tematici.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca vor publica metodologia concursului de rezidentiat, dar si locurile si posturile scoase la concurs in prima parte a lunii octombrie.

Reamintim ca anul acesta, fostul ministru al Sanatatii, dr. Ladislau Ritli, a stabilit si organizat si o sesiune extraordinara de rezidentiat, in luna mai, pentru ocuparea locurilor si posturilor ramase vacante dupa reziadentiatul din noiembrie 2011. Un numar de 372 de tineri medici au promovat Rezidentiatul din 20 mai 2012.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
7723 vizualizari
Adauga comentarii
4 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate