5 Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2012/2013. Cea mai mare, la UMF Cluj: 8.100 RON .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2012/2013. Cea mai mare, la UMF Cluj: 8.100 RON

Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2012/2013. Cea mai mare, la UMF Cluj: 8.100 RON

23 Iulie 2012 12:11
REPERE DIN STIRE
  • Universitatea "Vasile Goldis" Arad, cele mai mici taxe din Romania
  • Farmacia, cea mai scumpa la UMF Craiova
  • UMF Bucuresti si UMF Iasi: taxa de 6.000 de RON
  • Taxa la UMF Cluj, cea mai scumpa dintre toate universitatile de medicina
  • La UMF Timisoara, taxele sunt in euro
Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2012/2013. Cea mai mare, la UMF Cluj: 8.100 RON
FOTO: sfatulparintilor.ro

UPDATE: Puteti consulta rezultatele admiterii la medicina, sesiunea iulie 2012, AICI.

In anul universitar 2012 - 2013, taxele de scolarizare la universitatile de medicina si farmacie, dar si la facultatile cu profil medical din cadrul institutiilor de invatamant superior se mentin, in mare parte din cazuri, la acelasi nivel cu cele de anul trecut.

Motivul invocat de sefii universitatilor este faptul ca vor sa ofere acces viitorilor studenti medicinisti la facultatile pe care si le doresc, fara a impune taxe exorbitante care nu ar putea fi achitate de acestia. De departe, cea mai mare taxa practicata de institutiile cu profil medical este cea de 8.100 de RON, impusa de Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj.

Reamintim ca inca de anul trecut, universitatea a luat decizia de a renunta la locurile cu taxa pentru specializarile medicina si medicina dentara, acolo existand doar locuri subventionate din bugetul de stat. Prin urmare, cei care nu au reusit sa prinda un loc la fara taxa, dar vor sa studieze la UMF Cluj, au de platit 8.100 de RON (taxa unica, n.red.) pe an pentru fiecare specializare din cadrul facultatilor.

UMF Bucuresti si UMF Iasi: taxa de 6.000 de RON

La Bucuresti, taxa de studiu stabilita de Senatul UMF "Carol Davila" pentru ciclul de studii universitare de licenta pentru anul 2012-2013 este de 6.000 de lei per an de studiu. Potrivit metodologiei universitatii, taxa de studiu poate fi platita in trei transe.

In centrul universitar iesean, taxele sunt similare cu cele din anul precedent. De fapt, sustine rectorul UMF "Gr. T. Popa" Iasi, la universitatea sa au ramas aceleasi sume ca acum patru ani de zile.

"Nu vrem ca in perioada de criza sa marim cuantumul lor si nu am facut-o de patru ani de zile. Astfel, au acces la studii in cadrul facultatilor noastre toti cei care au avut note bune la admitere dar nu au reusit sa prinda un loc bugetat", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, taxele de scolarizare sunt in euro si variaza de la 1200 de euro pentru specializarile medicina, medicina dentara si farmacie, la 800 de euro pentru specializari precum asistenta medicala generala, radiologie-imagistica sau tehnica dentara. In ceea ce priveste taxa pe care studentii straini sunt nevoiti sa o achite pentru a beneficia de studiile oferite de universitatea timisoreana, ea este mai mica decat in celelalte centre universitare mari: 4000 de euro.

Pana in prezent, la UMF Timisoara au fost depuse peste 2000 de dosare, dintre care 1590 la Facultatea de Medicina, 339 la Facultatea de Medicina Dentara si 243 la Facultatea de Farmacie.

Farmacia, cea mai scumpa dintre specializarile UMF Craiova

Facultatea de Farmacie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova este si cea care practica cele mai mari taxe din institutia de invatamant superior. Astfel, candidatii care vor sa ramana la UMF Craiova in cadrul facultatii amintite, vor achita o suma de 6.000 de RON, in timp ce specializarile medicina si medicina dentara costa 5.500 de RON in primul an de studiu. La specializarile tehnica dentara, moase, balneofiziokinetoterapie si asistenta medicala generala taxa este de 4.000 RON.

Si UMF Targu Mures are taxe foarte ridicate, fiind pe locul doi intr-un top al celor mai mari taxe de la universitatile cu profil medical: 8000 de RON pentru specializarile medicina, medicina dentara si farmacie. In ceea ce priveste celelalte specializari, taxa este la jumatate, in timp ce studiile in limba engleza pentru studentii straini costa 5.000 de euro pe an.

La Facultatea de Medicina din Oradea, taxele au ramas aceleasi din 2011. Astfel, cei care au optat pentru medicina, medicina dentara si farmacie sunt nevoiti sa achite 6.000 de RON pe an, in timp ce candidatii care au sustinut examenul la colegiile de trei sau patru ani vor achita 3.000 de lei per an universitar.

Universitatea "Vasile Goldis" Arad, cele mai mici taxe din Romania

In Arad, Universitatea "Vasile Goldis" a luat in urma cu cateva zile decizia de a micsora foarte mult taxele de scolarizare in cadrul anumitor facultati din componenta. Institutia are, in momentul de fata, cea mai mica taxa: 1200 de RON pe an. Cu toate acestea, Facultatea de Medicina si Farmacie nu se regaseste printre cele carora li s-a micsorat taxa.

In consecinta, absolventii de liceu care isi doresc sa studieze medicina aici dar nu au prins un loc subventionat de buget, vor scoate din buzunar de la 5.000 de lei pentru specializarea farmacie, pana la 2.700 de lei pentru nutritie si dietetica. Taxa de scolarizare pentru medicina generala, respectiv medicina dentara este 4.800 lei pe an, pentru asistenta medicala generala cuantumul este de 3.700 de RON, in timp ce pentru tehnica dentara taxa impusa este de 3.300 RON.

Majoritatea institutiilor de invatamant superior medical au stabilit examenul de admitere pentru 25 iulie 2012. Pana acum, rezultatele admiterii au fost publicate la Facultatea de Medicina din Brasov. Le puteti consulta AICI. In ceea ce priveste concurenta, se pare ca un numar foarte mare de dosare au fost depuse la universitatile cu profil medical pentru anul universitar 2012/2013.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
50944 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs