5 Tehnologie de ultima generatie, la Spitalul Militar .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Tehnologie de ultima generatie, la Spitalul Militar

Tehnologie de ultima generatie, la Spitalul Militar

9 Iunie 2009 09:29
Un computer tomograf foarte performant, cu 64 de canale, este disponibil la Spitalul Militar Central din Bucuresti. Aparatul ofera imagini detaliate la o viteza foarte mare, astfel incat intr-un minut se poate scana tot corpul, reducandu-se durata de expunere, dupa cum informeaza AGERPRES.

Aparatul are o acuratete foarte mare, vizualizand tumori foarte mici, care altfel nu ar putea fi evidentiate, sustine prof. dr. Ioan Sarbu, comandantul Spitalului Militar Central.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au dezvaluit imagini 3D spectaculoase ale unei mumii egiptene, perfect conservata, cu ajutorul unui computer tomograf performant Philips, asemanator celui care se afla la Spitalul Militar.

Sarcofagul din lemn, bogat decorat, apartine unei femei egiptene in varsta de 30 de ani, pe nume Meresamun, preoteasa intr-un templu din Teba, care a trait in jurul anului 800 i.Ch. Desi se afla de peste 80 ani in custodia Muzeului Oriental al Universitatii din Chicago, curatorii de aici au fost reticenti sa deschida sarcofagul pentru a examina mumia, deoarece nu dispuneau de tehnologia necesara de investigatie care sa nu distruga frumoasele decoratii.

In prezent, gratie ultimelor tehnologii de scanare in tomografie computerizata, care in mod normal sunt folosite pentru a imbunatati viata pacientilor prin diagnosticarea si tratarea corecta, cercetatorii au putut arata intregii lumi imagini 3D remarcabile cu aceasta mumie. Ele au fost obtinute folosind un computer tomograf Philips Brilliance CT cu 256 de canale, care a permis colectarea a mii de imagini ale lui Meresamun.

Scannerul ofera imagini detaliate

Tehnologia a permis cercetatorilor "sa vada prin" sarcofag mumia, infasurata foarte atent in multiplele straturi de panza. Scannerul este capabil sa "desfaca" fiecare fasa de panza, astfel incat sa dezvaluie scheletul mumiei, inclusiv organele interne sau cavitatile ochilor.

"Este absolut uluitor sa putem studia atat de detaliat mumia fara sa o scoatem din sarcofag. Este ca si cum am avea ochi cu raze X pentru a putea vedea inauntru", a explicat Emily Teeter, egiptolog la Institutul Oriental al Universitatii din Chicago.

Tehnologia CT permite surprinderea unor detalii anatomice uluitoare in doar cateva secunde, considera si Michael W. Vannier, profesor de radiologie al Universitatii din Chicago.

"Imaginile obtinute ne-au taiat respiratia chiar si noua, cercetatorilor. Am putut vizualiza elemente foarte subtile precum: dentitia perfecta, fara nicio carie, o imagine clara asupra inciziei prin care s-a facut mumificarea, indicatii precise asupra varstei femeii in momentul decesului - lucruri imposibil de aflat la prima serie de scanari, realizate cu un computer tomograf obisnuit, in 1991. Am obtinut detalii atat de relevante incat, daca aceasta persoana ar fi in viata si as intalni-o pe strada, as putea sa o recunosc", sustine specialistul.

Aparatul Brilliance CT ofera imagini foarte detaliate, la o viteza foarte mare. In mod concret, poate produce o scanare integrala a corpului omenesc in mai putin de un minut si poate capta foarte fidel organele in miscare, inclusiv inima in intregime, in doar doua batai. Aceasta ofera medicilor posibilitatea sa dea pacientilor un diagnostic complet si foarte precis.
Sursa: PaginaMedicala.ro
2583 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs