Home Stiri medicale UPDATE:Basescu cere Guvernului retragerea proiectului de lege a sanatatii

UPDATE:Basescu cere Guvernului retragerea proiectului de lege a sanatatii

13 Ianuarie 2012 17:39
REPERE DIN STIRE
  • Specialistii au facut un efort care tine din 2008
  • Nu aveam dreptul sa batjocorim niste specialisti care au muncit fara bani
  • Privatii se infrupta din banii publici!
  • Sistemul de sanatate din Romania este lipsit de performanta, lipsit de proceduri si este subfinantat
UPDATE:Basescu cere Guvernului retragerea proiectului de lege a sanatatii
FOTO: ghimpele.ro

UPDATE: Peste 1000 de oameni se afla in fata Palatului Cotroceni si protesteaza impotriva noii legi a sanatatii, cerand presedintelui Romaniei sa le vorbeasca. Daca Traian Basescu nu va iesi sa stea de vorba cu bucurestenii aflati in strada, protestatarii promit ca se vor intoarce si maine. Acestia il sustin pe Raed Arafat, pe care il considera mai roman decat consilierii de la Cotroceni.

Traian Basescu a solicitat primului ministru, in cadrul unui discurs sustinut astazi, sa retraga proiectul privind Noua Lege a Sanatatii.

"Nimeni din sistemul de sanatate nu vrea schimbarea acestuia. Spitalele nu, medicii de familie nu, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea si am inteles ca nici cetatenii. Cer primului ministru public retragerea proiectului care viza reforma in sanatate. Specialistii au facut un efort care tine din 2008. Eu le multumesc mult. Imi pare rau ca datorita conditiilor publice, ei puteau deveni urmatorii inamici publici. Nu avem dreptul sa batjocorim niste specialisti care au muncit fara bani, dedicati sistemului de sanatate. Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate", a precizat Traian Basescu.

Potrivit acestuia, sistemul de sanatate din Romania este lipsit de performanta, lipsit de proceduri si este subfinantat. Cifrele furnizate de presedinte arata ca in 2005 de la bugetul de stat contributia a fost de 9 miliarde de lei, iar in 2011 a fost de 6,3 de miliarde de lei. "Cresterea a fost de 223%. Avem o crestere destul de accelerata a sustinerii finanaciare pe cate bugetul de stat o acorda sistemului de sanatate, ceea ce ne obliga ca se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor: pensii si sistemul de sanatate. Sistemul de sanatate inca este suportabil, avand in vedere ca a avut o contributie de 6,3 miliarde de lei. Privind la cresterea an de an a contributiei, lucrurile trebuie sa ne ingrijoreze. Solutiile de introducere a privatului reprezinta o necesitate. Avem solutii care rezida din ceea ce s-a intamplat in alte tari din UE. Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o crestere a finantarii fara o crestere semnificativa a calitatii.  Sistemul este beneficiarul unui monopol de stat, politizat, ineficient in administrarea fondurilor si este afectat de coruptie", a explicat seful statului.

In opinia sefului statului exista o nemultumire generala privind sistemul romanesc de sanatate.  "Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o crestere a finantarii fara o crestere semnificativa a calitatii. Pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor medicale, medicii de conditiile de lucru si de venituri, administratia este nemultumita ca an de an trebuie sa creasca contributiille la bugetul de asigurari de sanatate sau la cheltuielile cu programele nationale", a afirmat Traian Basescu in discursul sau.

"Privatii se infrupta din banii publici!"

Presedintele considera ca privatii suspectati ca se "infrupta" din banii publici, o fac deja "sub umbrela sistemului de stat".  "Nu oricine are bani sa mearga la un profesor care sa-l opereze foarte bine. In acest sistem, coruptia functioneza din plin. Romanii nu sunt egali din punct de vedere al sanselor. Eu nu spun ca proiectul de lege este mult mai echitabil pentru ca probabil vor fi multi care nu vor putea sa-si faca asigurari suplimentare, dar pachetul de baza va fi oferit egal tuturor", mai spune presedintele.

De asemenea, prin adoptarea noii legi, vor exista mai multe surse de finantare care sa ajute sistemul de sanatate. Asta pentru ca proiectul vizeaza largirea bazei de impozitare si promoveaza ideea de asigurari suplimentare, menite sa aduca mai multe resurse la bugetul de stat. Totodata, cu noua lege, spitalele mari vor putea sa atraga credite bancare pentru a achizitiona aparatura medicala performanta. 

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
2610 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs